Jongeren maken groen ‘hangplein’ van Smoldersplein

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

Eind juni zal het Smoldersplein in Leuven, er volledig anders uitzien. De stad geeft het plein in samenwerking met de Klimaatambassadeurs en jongerenraad Kabinet J een nieuw groen kleedje, met creatief zitmeubilair en bredere voetpaden.

Het nieuwe verkeerscirculatieplan, dat eind augustus in werking treedt, zorgt voor veel meer autovrije en autoluwe straten en pleinen in de binnenstad. “Daar horen bijvoorbeeld het Herbert Hooverplein, het Hogeschoolplein en het Damiaanplein bij”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (sp.a). “En dus ook het autoluwe Smoldersplein dat Kabinet J en de Klimaatambassadeurs mochten ontwerpen om tegemoet te komen aan hun vraag naar meer ruimte voor jongeren.”

Het afgelopen jaar signaleerden de jongeren van de Klimaatambassadeurs en Kabinet J aan het stadsbestuur dat er nood is aan meer groene ruimte voor jongeren. “Bomen, grasveldjes, gezellige plekjes om te zitten … Groen in de stad creëert sfeer en lokt ontmoeting uit. Wij willen dan ook meer groen in de stad. Toegankelijk groen; met hoekjes en bankjes. En dat bouwen we graag zelf, samen met de stad”, klonk het toen in hun adviezen.

“Het Smoldersplein, dat in het kader van het verkeerscirculatieplan een make-over krijgt, bleek perfect om mee aan de slag te gaan”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies. “mijnLeuven, het jongerenlabel van de afdeling jeugd, bracht een negental jongeren samen om hun droomplein uit te werken. In samenwerking met Plant en Houtgoed, een ontwerpbureau dat zich toelegt op duurzaamheid, hebben de jongeren hun ideeën en dromen en hun visie op een leefbare stad omgezet naar een haalbaar plan.”

“Als stad vinden wij de mening van jongeren belangrijk. Wij luisteren dan ook graag naar wat ze te zeggen hebben en aarzelen niet om hier effectief met hen mee aan de slag te gaan”, aldus schepen van jeugd Dirk Vansina.

De eerste werken zijn volop in uitvoering. “De stoep rond het standbeeld is uitgebroken om meer ruimte voor groen te maken en we verbreden de voetpaden rond het plein”, zegt Robbeets. “Daarna start Plant en Houtgoed met de groene aanleg van het plein, vol met inheemse planten en zitmeubilair. Die worden trouwens gemaakt van de gevelde kastanjes van de Vesten.”

Om het geheel af te werken, kozen de jongeren voor een overkoepelend concept, namelijk ‘in vervoering’. Het nieuwe plein wil mensen in vervoering brengen, maar hen anderzijds ook even laten stilstaan en wegplukken uit de dagelijkse drukte. Daarnaast verwijst ‘in vervoering’ ook naar de nieuwe verschillende vervoersmogelijkheden die ontstaan in een autoluwe binnenstad.

“In de houten banken zullen woorden als ‘sterrenhemel’ of ‘vergetelheid’ gegraveerd worden, woorden gekozen door de jongeren van Kabinet J en de Klimaatambassadeurs en die je in vervoering kunnen brengen. Op het houten podium dat rond het standbeeld komt zal een gedicht van de jonge Leuvense dichter Oyori geschreven staan”, zegt Robbeets.

Het Smoldersplein is eind deze maand al klaar. “Op die manier kunnen de jongeren nog de hele zomer lang van het nieuwe plein genieten”, besluiten Devlies en Robbeets.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens