Jongeren gaan uitdaging aan om half jaar niet te roken

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

19 scholen, 154 klassen en dus 2.451 leerlingen uit Oost-Brabant nemen dit schooljaar deel aan de Wedstrijd Rookvrije Klassen. Met de wedstrijd gaan jongeren van de eerste graad secundair onderwijs de uitdaging aan om 6 maanden rookvrij te blijven. In Leuven zetten 8 scholen hun beste beentje voor.

Met de Wedstrijd Rookvrije Klassen worden 12- tot 14-jarigen aangespoord om rookvrij te blijven. Want hoe langer roken wordt uitgesteld, hoe kleiner de kans op een blijvende verslaving. In Leuven nemen volgende scholen deel aan de wedstrijd: De Wijnpers, Koninklijk Atheneum 2 Ring, Vrij Technisch Instituut, Sancta Maria Leuven (vestiging Sint-Jacobsplein), Miniemeninstituut, GO! Middenschool Ter Beuke, De Zonnewijzer en Don Bosco Groenveld.

Hoe werkt het?

Elke klas in de eerste graad kon zich tot eind september inschrijven voor de wedstrijd, ongeacht het aantal rokers bij de start. De deelnemende klassen sluiten een contract af. Als minstens 90% van de klas 6 maanden later rookvrij is, ontvangen de leerlingen een diploma. In elke school wint de beste klas een creatieve workshop. Een klas kan bovendien meedoen met het creatieve luik van de wedstrijd door een stripverhaal/fotoroman te maken over niet (beginnen met) roken.

Preventie werkt

Uit onderzoek blijkt dat de vroege adolescentie de periode is waarin jongeren met sigaretten experimenteren of effectief beginnen te roken. Gemiddeld roken jongeren voor het eerst een sigaret net voor hun 15 jaar. 10% van de 12- tot 14-jarigen zegt ooit gerookt te hebben en 2,1% van deze groep jongeren rookt dagelijks (cijfers uit de VAD leerlingenbevraging 2014-2015). Verschillende internationale studies bevestigen de efficiëntie van Wedstrijd Rookvrije Klassen. De wedstrijd zorgt er mee voor dat het aantal beginnende rokers onder de jongeren daalt. Zo is het aantal rokers in de leeftijdscategorie 15 tot 24 jaar van 30,7% in 1997 naar 22,4% in 2013 gedaald.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans