JONG CD&V voert actie in Leuvense winkels

Dagelijks gooien de Leuvense winkels letterlijk tonnen CO2 door open ramen en deuren naar buiten, door onafhankelijk van de buitentemperatuur de deuren op te laten. Dat zegt JONG CD&V. Om deze onnodige verspilling tegen te gaan pleit JONGCD&V voor het vervangen van het luchtgordijn door schuifdeuren bij de Leuvense handelszaken. Deze maatregel, die slechts één maatregel is uit het plan ‘Leuven Klimaatneutraal’ zorgt ervoor dat veel minder warmte verloren gaat, zonder dat het winkelcomfort daardoor merkbaar vermindert. Ook hoopt JONGCD&V dat deze actie een aanzet kan zijn voor het uitvoeren van het recent opgestelde klimaatsplan.

Het vervangen van het luchtgordijn door schuifdeuren bij een kwart van de Leuvense handelszaken alleen al zorgt voor een jaarlijkse CO2 besparing van 1.4 kiloton. Volgens de studie “Leuven Klimaatneutraal” levert ons dat in 2030 elk jaar een besparing van 1Meuro op.” zo stelt Heleen Witdouck, OCMW-raadslid Leuven. “De aanpassingen die aan de winkels dienen te gebeuren om dit te verwezenlijken zijn niet eens zo groot, dus waarom hier nog tot 2030 mee wachten?”

JONG CD&V ging daarom vandaag vanaf 13u30 door de Leuvense winkelstraten. De jongeren belonen er met een kleine attentie de Leuvense winkeliers die op dit moment al met schuifdeuren het luchtgordijn vervangen hebben en op die manier energie besparen. De actie gaat van start om 13u30 aan Dorre De Bakker in de Diestsestraat.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel