JEUGD

1. JEUGDCENTRUM VLEUGEL F

Brusselsestraat 61a
3000 Leuven
016 27 27 50
jeugddienst@leuven.be
Openingstijden:
maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag
van 9.00 tot 16.30 uur,
donderdag
van 12.00 tot 20.00 uur

Jeugdcentrum Vleugel F is de thuisbasis van de Leuvense jeugddienst. De jeugddienst is de motor van het Leuvense jeugdbeleid. Verder biedt deze polyvalente infrastructuur plaats aan een ontmoetingsruimte, is er een uitgebreide programmering en wordt er heel wat vergaderd. De verschillende lokalen en polyvalente ruimtes worden verhuurd aan jongeren en jeugdinitiatieven.

Het jeugdcentrum biedt een programma aan door en voor verschillende leeftijdsgroepen: kinderen, tieners en jongeren. Zij kunnen er terecht voor een uitgebreide waaier van activiteiten op het vlak van jeugd, cultuur, vrije tijd, ontmoeting via workshops, ateliers of optredens. Jongeren die zin hebben om mee te werken aan deze programmering nemen contact op met het jeugdcentrum. In jeugdcentrum Vleugel F vind je de programmaboekjes voor kinderen en tieners. Ontdek de activiteiten voor kinderen, tieners en jongeren op
www.vleugelf.be, www.mijnleuven.be of contacteer de jeugddienst
( 016 27 27 50, jeugddienst@leuven.be).

2. ACTIVITEITEN

Van Grabbelpas naar Vleugelweken en workshops

De Grabbelpas werd hervormd in 2014. De vakantieopvang en workshops staan vanaf nu los van elkaar. Tijdens de krokus- en herfstvakantie wordt de vakantieopvang ‘Vleugelweken’. Tijdens de paas- en zomervakantie is er een speelplein in Leefschool De Grasmus.

Vleugelweken: Animatoren organiseren in Vleugel F rond een centraal thema allerlei activiteiten. Kinderen van 4 tot 13 jaar zijn welkom. De Vleugelweken zijn betalend. Er is voor- en naopvang. Vooraf inschrijven is nodig.

Workshops: Op enkele zaterdagen doorheen het jaar kunnen ouders en kinderen deelnemen aan leuke familieworkshops. In de zomer zijn er workshops voor kinderen. De workshops zijn betalend. Er is geen voor- en naopvang. Vooraf inschrijven is nodig.

Speelpleinen

Onder begeleiding van animatoren kunnen kinderen van 3 tot 15 jaar naar hartelust spelen. In de paasvakantie kan je in de deelgemeenten Heverlee en Leuven terecht. In de zomer zijn er speelpleinen in Leuven, Kessel-Lo, Heverlee en Wilsele. De speelpleinen zijn betalend. Er is voor- en naopvang.

Mobiele Animatie Cel (MAC)

Aanvullend op de speelpleinwerking zorgen vrijwilligers van speelplein Don Bosco Oud-Heverlee ervoor dat in een aantal buurten een buurtplein omgetoverd wordt tot een speelterrein voor één dag. De MAC werking is gratis. Er is geen voor- en naopvang.

De wijkspeelpleinen

De wijkspeelpleinen zijn speelpleinwerkingen in de deelgemeenten op het Rietensplein in Wijgmaal, Hoogland in Leuven, Schorenshof in Wilsele. Animatoren van speelplein Don Bosco Oud-Heverlee begeleiden activiteiten voor de kinderen uit deze wijken. De wijkspeelpleinen zijn gratis. Er is geen voor- en naopvang.

Winterspeeltuin in de Brabanthal

De winterspeeltuin in de Brabanthal is een indoorspeeltuin waar kinderen tussen 3 en 12 jaar dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur kunnen spelen tijdens de kerstvakantie (26-29 december). Je hebt er luchtkastelen, speelhoeken, draaimolens, hindernissenparcours en uitdagende attracties voor de oudere kinderen. De winterspeeltuin is betalend.

Skate-, blade- en BMX-kampen

De jeugddienst organiseert in de paas- en zomervakantie skate-, blade- en BMX-kampen voor 7- tot 15-jarigen op het skateterrein van de Philipssite

3. JEUGDCENTRUMPAS

Wie wil meedoen aan de betalende activiteiten van het jeugdcentrum Vleugel F, moet een jeugdcentrumpasje hebben. Dit pasje is te koop in Jeugdcentrum Vleugel F, Brusselsestraat 61a of online op www.vleugelf.be. Je kan het ook aanvragen via jeugddienst@leuven.be. Het pasje kost € 5 en is geldig van 1 januari tot 31 december (verminderingen zijn mogelijk).

4. AMBULANTE JEUGDWERKING

De ambulante jeugdwerker staat in voor de inspraak en participatie van kinderen en jongeren. Dit o.a. bij het heraanleggen van speelterreinen en andere openbare domeinen, maar evengoed bij het bepalen van mogelijke toekomstvisies. Jongeren worden aangesproken op hun interesses en noden, met de bedoeling Leuven en haar infrastructuur zo goed mogelijk op hen af te stemmen. De ambulante jeugdwerker gaat daarnaast ook de dialoog aan met jongeren in verschillende Leuvense wijken. Samen met hen bespreekt hij mogelijke knelpunten en gaat hij op zoek naar oplossingen. Hiervoor wordt samengewerkt met verschillende stadsdiensten.

Meer info bij jeugdcentrum Vleugel F:
016 27 27 50, jeugddienst@leuven.be of op www.mijnleuven.be

5. SPEELSTRATEN
In een speelstraat wordt de openbare weg over heel de breedte afgesloten voor het verkeer. Kinderen en jongeren kunnen dan ongehinderd op straat spelen. Alleen personen die in de straat wonen, mogen stapvoets door de straat rijden. Speelstraten worden aangevraagd door de bewoners van één straat. De aanvraag moet binnen zijn voor 9 maart 2015.

Meer info bij jeugdcentrum Vleugel F:
016 27 27 50, jeugddienst@leuven.be