Jaarcijfers van het fenomeen ‘diefstal met geweld en afpersing’ in Leuven

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Na de spectaculaire daling van het aantal diefstallen met geweld en afpersingen in 2015 bleef het aantal feiten in 2016 ongeveer status quo. We registreerden vorig jaar in totaal 144 feiten, tegenover 140 in 2015. De 144 feiten kunnen we opsplitsen in 111 diefstallen met geweld, een daling met zeven feiten in vergelijking met 2015. De andere 33 feiten zijn afpersing, een toename met 11 feiten tegenover het jaar voordien.

De feiten van afpersing bevatten enerzijds feiten die dicht aanleunen bij de diefstallen met geweld omdat er een fysieke confrontatie is geweest, bijvoorbeeld omdat een dader zijn slachtoffer onder druk zet persoonlijke spullen af te geven zonder daarbij echt geweld te gebruiken (16 feiten in 2016) , en anderzijds feiten van afpersing via het internet. Wat deze laatste reeks betreft gaat het voornamelijk om afpersingen op basis van compromitterende foto’s of video’s.

Enkele weetjes…

  • Bij één feit op drie werden de daders geïdentificeerd.
  • Geweldsfeiten vinden in hoofdzaak ’s nachts in het uitgaanscentrum plaats.
  • Bij een groot aantal feiten is het geweld beperkt tot trek- en duwwerk, bijvoorbeeld iemand opzijduwen tijdens de vlucht.
  • Een vaak gebruikte modus operandi is dat de verdachten de potentiële slachtoffers aanspreken en om een dienst vragen (bv. hoe laat is het?, een vuurtje vragen, ….)? Wanneer de slachtoffers zo bv. hun gsm bovenhalen, wordt deze vervolgens ontvreemd. Een andere voorkomende modus is dat men betrokken raakt bij een vechtpartij waarbij nadien blijkt dat hun portefeuille en/of gsm ontvreemd werd.
  • Een aantal feiten speelden zich binnen een druggerelateerde context af? Hierbij merken we echter dat de aangiftebereidheid bij deze ‘ripdeals’ eerder laag ligt. Toch resulteerde een onderzoek van onze politie in een gerechtelijk onderzoek waarbij vier aanhoudingen konden worden verricht.
  • Bij 23 feiten was er sprake van wapenvertoon of – gebruik (van één of meerdere wapens)? In twaalf gevallen ging het om een (al dan niet nep) vuurwapen, zes keer een mes, vier keer een telescopische wapenstok en drie keer een ijzeren staaf. Verder werden ook nog een taser, een hamer en een gebroken bierflesje als wapen gebruikt.

Bij zes van de feiten waarbij een wapen werd vertoond ging het om overvallen op handelszaken (een pizzeria, een buurtwinkel, een krantenwinkel, een hotel, een café en een apotheek).

  • De dader van een gewapende overval in maart op een winkel in de Gemeentestraat, die de verkoopster bedreigde met een vleesmes, werd na onderzoek geïdentificeerd, voor de onderzoeksrechter geleid en onder aanhoudingsmandaat geplaatst.
  • Vijf keer was er sprake van een home invasion. Bij vier van deze feiten zijn de daders ondertussen geïdentificeerd. In twee van deze vier gevallen waren de slachtoffers alleenwonende bejaarde dames.
  • In het najaar werden we geconfronteerd met een aantal diefstallen met geweld waarbij de daders zich verplaatsten met een scooter en tijdens het voorbijrijden de handtas van het nietsvermoedende slachtoffer mee gristen. Dankzij een tip van een slachtoffer kon de politie van Lubbeek twee verdachten vatten.
  • In de maand december waren er enkele feiten waarbij een groepje van minderjarige jongeren gebruik maakte van pepperspray en een uitschuifbare wapenstok om slachtoffers te bestelen. Vier verdachten werden geïdentificeerd. Drie daarvan werden overgebracht naar een jeugdinstelling en één kreeg huisarrest opgelegd.

Kortom PZ Leuven schenkt bijzonder veel aandacht aan de diefstallen met geweld en afpersing. Niet enkel investeren wij sterk in de onderzoeksmatige aanpak van deze feiten maar werken wij ook proactief op deze feiten. Elke week wordt met een beperkte groep van medewerkers de feiten grondig geanalyseerd zodanig dat er indien nodig bijkomende onderzoeksdaden gesteld kunnen worden maar ook zodat er eventuele extra patrouilles op bepaalde locaties kunnen gepland worden.

Tijdens de uitgaansnachten wordt er sowieso een extra patrouilleploeg ingezet op het terrein en daarnaast zijn er nog de ploegen in burger die specifiek werken op overlast en dergelijke. Politie Leuven zal ook in 2017 deze succesvolle werkwijze behouden.

Bron: Politie Leuven

 

 

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer