Misdaadschrijver Willy Bogaerts “Boek over klimongeval van Albert I”

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
293 Views
door Kirsten Bosmans

Acht misdaadromans schreven ze samen: vader Willy en zoon Steven Bogaerts. Nu gaat vader Willy voor het eerst solo met het boek ‘Mijn koninklijke minnaar’. Een haar in de boter in de unieke samenwerking of is het schrijversduo op elkaar uitgekeken? “Helemaal niet”, zegt vader Willy. “Over enkele maanden verschijnt er een nieuwe thriller met de oude, getrouwe Leuvense commissaris Bottu in de hoofdrol.”

We kennen de schrijverstandem vader en zoon Bogaerts vooral van de politieromans rond de eigenzinnige Leuvense commissaris Bottu. Voegen jullie nu een dimensie toe aan jullie literaire bezigheden?

Willy Bogaerts: “Mijn zoon Steven zet zijn schrijverscarrière even on hold en legt zich vooral toe op Boek.Boek.com, zijn eigen uitgeverij van uitsluitend e-books die een goed jaar geleden het levenslicht zag. Inmiddels heeft hij ook succes want hij bewijst dat elektronisch lezen wel degelijk een mooie toekomst voor zich heeft. Ondanks de vaststelling dat uitgevers nog altijd met enige schroom het digitale boek benaderen. Mijn zoon haalde niet alleen in hun domein bekende namen als Mark Eyskens, Gust Verwerft, Filip Lowette en Yvan Heylen binnen, maar ook enkele onbekende schrijvers krijgen via BoekBoek een kans. Een mooi voorbeeld daarvan is de gepensioneerde Walter Larivière die met ‘Koken met stoom’ in een paar weken honderden boeken wist te slijten en dat nu roverdoet met zijn tweede boek ‘Saus’.”

Je schreef alleen aan ‘Mijn Koninklijke minnaar”. Is het ook een misdaadroman?

“Ik zou mijn nieuw boek eerder een faction-roman willen noemen. Het boek houdt het midden tussen een roman en een heuse thriller. Gebaseerd op ware documenten en bewijsstukken breng ik het geromantiseerde en dus fictieve relaas van het zogenaamde klimongeval van koning Albert I in Marche-les-Dames. Alhoewel inmiddels 80 jaar geleden, beroert de nooit opgeloste dood van de koning nog altijd de gemoederen. Er doen nog steeds tal van complottheorieën de ronde waaraan de tumultueuze amoureuze levensstijl van zowel Albert als van zijn vrouw Elisabeth zeker niet vreemd was. Beiden hielden er namelijk nogal wat minnaars op na die in het boek in geuren en kleuren aan bod komen.”

Een verhaal gebaseerd op feiten maar het blijft een product van jouw fantasie…

“Ik heb mij zo goed gedocumenteerd en ik baseer me op de echte stukken uit het gerechtelijk dossier dat de mix van fictie en non-fictie de lezer ademloos doet toekijken op de gebeurtenissen die tot het klimongeval hebben geleid en op de complottheorieën die zich de jaren erna hebben opgebouwd. Het heden en het verleden lopen naadloos in elkaar. Tijdens de lectuur hoort de auteur iemand zeggen ‘waarheid en verbeelding zijn soms vreemden, soms broers, soms een identieke tweeling’… woorden om over na te denken!”

Je houdt het wel spannend: waarover gaat ‘Mijn koninklijke minnaar’ precies?

“Het boek vertelt het verhaal van Herman Somers, een internationaal gerespecteerd professor geschiedenis aan de Leuvense universiteit. Met zijn zoon, de patholoog Matthias, schrijft hij in zijn vrije tijd succesvolle misdaadromans met de koppige commissaris Perceval in de hoofdrol. Professor Somers heeft altijd al over de dood van Albert I willen schrijven maar de koudwatervrees van de wetenschapper hield hem tegen. Tot hij onder een pseudoniem commissaris Perceval de omstandigheden voor en na het bewuste klimongeval van de koning in Marche-les-Dames opnieuw laat onderzoeken. Dat op een manier zoals de politie dat vandaag de dag zou doen. Het hele onderzoek wordt gevoerd vanuit een verborgen schuilplaats in Oostende. Tijdens het schrijven komt Somers tot werkelijk onthutsende vaststellingen. Bovendien krijgt hij uit allerlei hoeken niet te mis verstane bedreigingen en verschijnt Hildergard Kreuz op het toneel. Zij is een bloedmooie Duitse die het tot Harvard professor heeft geschopt. Zij weet duidelijk meer over de geheimen rond de koning en over de liederlijke wandel van Albert en zijn vrouw Elisabeth. Van dan af belanden zowel Somers als de lezer in een echte rollercoaster van gevoelens en gebeurtenissen en is niets nog wat het lijkt.”

Waarom moeten we “Mijn koninklijke minnaar’ lezen?

“Het is een echt boek om tijdens de komende vakantie te lezen. Het is een populair historisch boek, een liefdesverhaal en een misdaadroman in één! Wat ook belangrijk om weten is: ik schenk een flink deel van de inkomsten van dit boek aan het goede doel. Mijn nieuwste boek is per slot maar een spannende roman en heeft verder geen ambities. Dat de lezer na het lezen ervan zijn eigen conclusies trekt, is een pluspunt. De fans van het schrijversduo Bogaerts&Bogaerts hoeven niet te wanhopen want over enkele maanden verschijnt ook een nieuwe thriller met de bekende Leuvense commissaris Bottu in de hoofdrol.”

‘Mijn Koninklijke minnaar’ is verschenen bij uitgeverij Houtekiet.

Meer info op: www.bogaerts.info

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans