Ingenieus tracksysteem in UZ Leuven

Het ziekenhuislaboratorium van UZ Leuven werkt sinds kort met een ingenieus tracksysteem om bloed of andere stalen te analyseren. Aan de hand van een barcode en kleur stippelt de computer de weg uit die het reageerbuisje moet volgen op een transportband. Robotarmen zetten de stalen op een wagentje met een chip en nummer. Een laborant komt er nog nauwelijks aan te pas.

 

Het vernieuwde ziekenhuislab van UZ Leuven zet op zaterdag 2 februari zijn deuren open voor geïnteresseerden. Het lab is een van de grootste van Europa en verwerkt elke dag gemiddeld 8 000 stalen, op piekmomenten komen bijna 2 000 stalen per uur toe. Op die stalen worden dagelijks meer dan 30 000 testen uitgevoerd. Voor de meeste testen is het resultaat binnen de drie uur beschikbaar. In de stalen zit meestal bloed of een afgeleide, maar er bestaan ook testen op urine, lumbaal vocht, wondvocht, gewrichtsvocht, uitwerpselen of zelfs op uitgeademde lucht.

Moderne geneeskunde is niet meer mogelijk zonder de hulp van het lab. Een diagnose stellen of een ziekte opvolgen is afhankelijk van testresultaten. Het aantal testen neemt voortdurend toe, terwijl de technieken alsmaar gesofisticeerder én duurder worden. Artsen en patiënten vragen ook dat de resultaten sneller beschikbaar zijn en dat testen op elk moment kunnen worden uitgevoerd.

Het nieuwe ‘tracksysteem’ van UZ Leuven speelt in op die evolutie. De track is een soort lopende band die stalen automatisch vervoert naar de juiste toestellen. De weg en de volgorde die het staal moet volgen, zit vervat in de streepjescode op het bloedstaal. Met het nieuwe tracksysteem nemen robotarmen en een transportband de taken over van laboranten. Die kunnen zich nu volledig concentreren op het controleren van de kwaliteit van de analyse. Bovendien is het werk voor de laboranten veiliger, verloopt het kostenefficiënter en zijn de resultaten van de analyses sneller bekend.

Tracks bestaan al in een aantal labs, maar die van UZ Leuven is een van de meest complexe door de verscheidenheid aan stalen en testen die eigen zijn aan een universitair ziekenhuis. Een ziekenhuis slaapt nooit en dus is het lab altijd open: 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 zijn er mensen aan het werk. 

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel