Infoavond over brandveiligheid na reeks branden in Leuven

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De voorbije maanden kreeg Leuven te maken met verschillende zware branden. Deze waren heel confronterend voor de bewoners en de omgeving. Dit kan echter ook bij jou thuis voorvallen. Heb jij voldoende rookmelders? Zijn ze correct geplaatst? Heb je al nagedacht over een vluchtplan? Is jouw woning voldoende brandveilig? Daarom organiseert brandweerpost Leuven van de Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant, in samenwerking met stad Leuven, een nazorgmoment om de brandveiligheid bij jou thuis toe te lichten en je zo optimaal mogelijk te informeren over wat je moet doen als er toch brand ontstaat.

Iedereen is welkom op dinsdag 10 januari in cc Romaanse Poort, Brusselsestraat 63 in Leuven om 19 uur. Deze infoavond is volledig gratis en vrijblijvend.

Praktische info

Als het brandt in een woning, is het belangrijkste dat heel de familie zo snel mogelijk wakker is. Rookmelders vervangen ‘s nachts dus je ogen en oren en waarschuwen je op tijd.

“Meer dan ooit willen we het belang van voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan benadrukken. Zij kunnen helpen om het aantal doden en gewonden door woningbranden te doen dalen. Belangrijk is om alle kamers te voorzien van een rookmelder, met als uitzondering de keuken, de badkamer en de garage. Maar hier is uiteraard ook een risico op brand, dus plaats een rookmelder in de nabijheid van deze ruimtes.”

Eén rookmelder per verdieping is te weinig. Stel, je plaatst een rookmelder in de nachthal en er breekt brand uit in de slaapkamer van je kind. Het duurt dan tot de rook aan de rookmelder komt voordat je verwittigd wordt. De rookmelder geeft te laat alarm. Op de kinderkamers en alle slaapkamers hoort dus een rookmelder.”

In grotere woningen kan je best kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Zorg er in elk geval voor dat de rookmelders in afgelegen lokalen, bijvoorbeeld een berging of garage, hoorbaar zijn in de slaapkamer. Rookmelders en een geoefend vluchtplan zorgen ervoor dat jij en je gezin tijdig je woning kunnen verlaten. Bespreek met heel de familie wie er bij brand wat gaat doen (bijv. wie neemt de kinderen mee, langs welke weg kan je naar buiten, waar hangt een sleutel, …).”

“Op de weg naar buiten sluit je best zoveel mogelijk deuren. Op die manier wordt de brand zo veel mogelijk opgesloten en krijgt deze weinig zuurstof. Waar spreken jullie buiten af? Zorg eerst dat jullie allemaal buiten zijn en bel dan pas naar de hulpdiensten via het gratis nummer 112. Beschik je niet over een vluchtroute, sluit zoveel mogelijk deuren en begeef je naar het venster aan de straatzijde. Laat via 112 weten op welke verdieping je je bevindt.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans