Inburgeringstraject op maat van jongeren

Het Onthaalbureau Inburgering Vlaams-Brabant organiseert voor de eerste keer een inburgeringstraject op maat van jongeren tussen 17 en 20 jaar.

 

‘Deze nieuwe cursus maatschappelijke oriëntatie is speciaal voor deze jongeren georganiseerd’, zegt Luc Robijns, gedeputeerde voor diversiteit. ‘Normaal zitten zij in de reguliere groepen die zeer divers zijn in leeftijd. Nu kunnen we beter inspelen op de leervragen uit hun leefwereld. Hiermee vullen we effectief een leemte voor deze jongeren’.

Dit jongerenprogramma is een volwaardig inburgeringsprogramma. Het bestaat uit een cursus maatschappelijke oriëntatie, loopbaanoriëntatie en trajectbegeleiding. Deze cursus voor de jongeren is ‘actiever’ dan de reguliere. Zo wordt er meer gewerkt met uitstappen, activiteiten en inleefstages. Zo zijn er inleefstages op een speelplein en in een rusthuis. Er is een workshop graffiti en upcycling en de groep gaat op uitstap naar Brussel om het federaal parlement en het Atomium te bezoeken. 

De cursus duurt twee weken en loopt van 12 tot en met 23 augustus. Voor, tijdens en na de cursus maatschappelijke oriëntatie wordt intensieve individuele begeleiding voorzien door een trajectbegeleider. Het accent ligt op het informeren en oriënteren van deze jongvolwassen inburgeraars. De nadruk van het traject ligt op de oriëntatie van hun competenties naar werk, studie en vrije tijd. Het volledige programma verloopt in het Nederlands om zo oefenkansen te bieden en verdere taalontwikkeling te stimuleren.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel