Zeger Debyser (N-VA) “Huiveren van het groene vingertje”

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
441 Views
door Kirsten Bosmans

Elke twee weken nodigt Leuven Actueel een prominent politiek figuur uit voor een kleine vuurdoop in café Gainsbourg in Leuven. Drie stellingen, drie antwoorden. Deze keer Zeger Debyser (N-VA) in de spreekwoordelijke ‘zetel’. “Burgemeester Tobback kiest steeds vaker de persoonlijke aanval. Dat is jammer”, aldus het oppositielid.

  1. Zeger Debyser en burgemeester Louis Tobback zijn betere vrienden dan hun harde discussies op de gemeenteraad doen vermoeden

“Ik heb wel respect voor wat de burgemeester in zijn eerste legislaturen in Leuven heeft verwezenlijkt. En we kennen elkaar al lang via het fantastische project van de Parkabdij. We verschillen echter grondig van stijl. Ik ben voor basisparticipatie en luister graag naar meningen van Leuvenaars en experten vooraleer ik mijn mening vorm. Maar ja, ik debatteer graag met Louis. Al is het jammer dat Louis, als hij het dossier minder kent en zijn argumenten op zijn, steeds vaker de persoonlijke aanval kiest. Zijn koppigheid belet bovendien dat deze stad de broodnodige verbeteringen aanbrengt in het beleid rond mobiliteit, wonen en ook wel veiligheid. Maar ik neem dat de andere –zwijgende- schepenen in het college even kwalijk.”

  1. Zeger Debyser is de groene jongen van N-VA

“Dat was ook mijn verkiezingsslogan in 2012. Groen én Vlaams! Sociaal maar niet socialistisch. In het groen verhaal probeer ik een eigen klemtoon te leggen. De klemtoon van realistisch groen. Heel wat mensen houden van bomen, van dieren, van hun tuin, van een wandeling in de natuur. Maar ze huiveren van het groene vingertje. Ik vind het belangrijker dat heel veel mensen wat duurzamer gaan leven dan dat een kleine minderheid fundi-groen wordt. Isolatie van gebouwen en privéwoningen met terugverdien-effecten vind ik belangrijker dan kamperen voor het klimaat. Ik ben een vurig pleitbezorger voor meer en veiliger fietsen in Leuven. Dat mijn studenten mij met hun buspas vanop de bus toewuiven als ik Gasthuisberg met de fiets oprijd, vind ik geen duurzaam beleid. Ik leg ook graag de klemtoon op het belevingsgroen. Wij willen een echt groene stad. Bomen in de stad niet langer als ornamenten zien met een beperkte overlevingsduur van gemiddeld 17 jaar, maar als leven in ons stadsbiotoop.”

  1. Zeger Debyser wil als lijsttrekker voor N-VA de burgemeesterssjerp binnenhalen bij de verkiezingen in 2018

“Mijn persoonlijke ambitie is ondergeschikt aan het belang van onze ploeg. Het is ook nog wat vroeg om nu al een keuze te maken uit het talent bij N-VA Leuven. Maar ambitie om mee te besturen? Ja hoor! Ik ben ervan overtuigd dat onze deelname in het bestuur nodig is voor de nodige nieuwe schwung in het uitgebluste beleid van deze stad. Meer inhoud, minder verpakking! Qua ruimtelijke ordening wordt deze stad lelijk. De Leuvenaar ervaart heel strikte bouwvoorschriften, maar die gelden blijkbaar niet voor de projectontwikkelaars. Het erfgoedbeleid moet ook een tandje bijsteken. Mobiliteit is een pijnpunt. We vragen orde in de verkeerschaos in de binnenstad. Persoonlijk denk ik dat de wisselwerking tussen stad en universiteit van onderuit ook veel beter kan. Nu is die beperkt tot de rode pluchen zetels.”

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans