Imec rapporteert forse groei

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Imec, ‘s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, heeft er een erg succesvol jaar opzitten. De totale omzet van imec bedroeg in 2016 meer dan 496 miljoen euro – een stijging met bijna 20% ten opzichte van 2015.

Die stijging heeft imec onder meer te danken aan een aanzienlijke toename van zijn contractonderzoek met binnen- en buitenlandse bedrijven. Bovendien kan imec terugkijken op een geslaagde fusie met het digitale onderzoekscentrum iMinds, een fusie die in Europa haar gelijke niet kent. In zijn nieuwe constellatie is imec nog beter gewapend voor de toekomst, met een aanzienlijk verbreed dienstenaanbod en een technologieportfolio dat zowel nano-elektronica als digitale technologie afdekt.

De totale omzet van imec steeg het voorbije jaar met meer dan 81 miljoen euro (+20%) waarvan 12% het gevolg is van de merger met iMinds. Het contractonderzoek met industriële partners en universiteiten van over de hele wereld liet een mooie omzetstijging optekenen: van 342 miljoen euro in 2015 naar bijna 384 miljoen euro in 2016. Imec werkt met bedrijven als Intel, Samsung en SanDisk samen voor onderzoek naar nieuwe generaties chiptechnologie.

Maar het voorbije jaar kwamen ook heel wat partners bij imec aankloppen voor microchip- en systeemontwerp, prototyping en laag-volume chipproductie – waaronder heel wat Vlaamse kmo’s, zoals Cartamundi, Deknudt Mirrors, Group De Keyzer en zelfs start-ups zoals het Gentse Sensolus. Daarnaast steeg de omzet uit Europese onderzoeksprojecten en kon imec rekenen op ondersteuning door de Vlaamse en Nederlandse overheden (goed voor respectievelijk 81,9 en 5,9 miljoen euro).

“2016 was een heel uitdagend maar succesvol jaar,” zegt Luc Van den hove, algemeen directeur en CEO van imec. “De sector waarin we werken, wordt alsmaar complexer: niet alleen technologisch, maar ook in het bedrijfslandschap zien we continu veranderingen waarop we strategisch moeten inspelen. En dat deden we het voorbije jaar dan ook. Zo was de fusie met iMinds een unieke kans om ons dienstenaanbod en technologieportfolio verder te verbreden, en nog sterker te staan in de wereld én in Vlaanderen. Eind 2016 legden we onze ambities trouwens vast in een nieuw vijfjarig convenant met de Vlaamse Regering; fondsen waarmee we een extra boost geven aan ons langetermijnonderzoek én lokale innovatie verder ondersteunen.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans