Herman Van Rompuy blaast ALS Ice Bucket Challenge nieuw leven in

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
32 Views
door Kirsten Bosmans

Onder het motto ‘Every August Until A Cure’ heeft ALS Liga België – en alle ALS-verenigingen wereldwijd – begin augustus de ALS Ice Bucket Challenge opnieuw gelanceerd. In Leuven goten de ambassadeurs van de ALS Liga een emmer koud water over hun hoofd om aandacht voor de ziekte te vragen en fondsen te genereren.

Ook Herman Van Rompuy schaart zich achter de Ice Bucket Challenge. Als ambassadeur van Project MinE, het grootste internationaal onderzoek naar de genetische oorzaak van ALS, steunt hij al jaren de strijd tegen ALS. Hij ging vandaag dus de challenge zelf aan en nomineerde daarbij 3 personen.

De ALS Liga roept iedereen eveneens op om de Ice Bucket Challenge ook deze zomer aan te gaan. De opbrengsten van de Ice Bucket Challenge 2015 gaan integraal naar het wetenschappelijk onderzoek via het fonds A Cure for ALS. Vorig jaar werd er met de Ice Bucket Challenge wereldwijd € 215 miljoen opgehaald, waarvan € 310.000 in België. De ALS Liga heeft dat bedrag integraal aan het genetisch ALS-onderzoek Project MinE Belgium geschonken en als allereerste van de deelnemende landen het financiële luik van het onderzoek afgerond.

ALS of Amyotrofe Lateraal Sclerose is een dodelijke zenuwspierziekte waarbij de motoneuronen afsterven. De spieren krijgen geen signalen meer, waardoor ze beetje bij beetje verlamd geraken, totdat de patiënt niet meer kan bewegen, spreken, slikken en ademen. De geestelijke en zintuiglijke vermogens blijven intact. Patiënten sterven gemiddeld 2 tot 5 jaar na de diagnose, zonder hoop op genezing.

De ALS Liga, een niet-gesubsidieerde vzw, tracht hun laatste levensjaren zo aangenaam mogelijk te maken, door hen en hun naasten bij te staan op psychosociaal en administratief vlak, hulpmiddelen ter mobiliteit en communicatie uit te lenen, voor hun rechten op te komen bij de overheid, het wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en financieren via het fonds A Cure for ALS en hen zorg op maat te verstrekken via het fonds MaMuze.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans