HERENT: Floréal maakt plaats voor sociale woningen

In Herent is de afbraak van een monument gestart. Feestzaal Floréal en café De Tunnel maken plaats voor 17 sociale woningen. Wel zal er nog plaats zijn voor een taverne met polyvalente ruimte.

De geschiedenis van Floréal, op de hoek van de Mechelsesteenweg en de Leo Meulemansstraat in Herent, gaat terug tot 1914. Toen startte de socialistische coöperatieve vereniging COOP met de bouw van het complex. In de jaren 1930 moest COOP café en feestzaal verkopen vanwege financiële problemen. Brouwerij MENA uit Rotselaar werd de nieuwe eigenaar. COOP behield wel de winkel langs de Mechelsesteenweg, De Pioen.

In de jaren 1970 veraderde het complex opnieuw van eigenaar. Toen kocht de Herentse Centrale voor Socialistische Cultuur zowel de winkel als het café en de zaal over van respectievelijk COOP en MENA. Daardoor konden heel wat lokale verenigingen gebruik maken van de lokalen. Zo werd de zaal ter beschikking gesteld van het Golfbiljartverbond en De Pioen deed dienst voor mutualistische activiteiten.

Momenteel bestaat het complex uit een taverne – De Tunnel – een feestzaal en een bovenliggende woning. Maar daar komt binnenkort verandering in. Projectontwikkelaar LGV is namelijk gestart met de afbraak van het gebouw; dat moet plaatsmaken voor een nieuwbouw met 17 sociale woningen en een nieuwe taverne met polyvalente zaal. Die zal gebruikt worden als feestzaal, ontmoetingsruimte, vergaderzaal en leslokaal.

De plannen van het gebouw werden uitgetekend door Axis Architecten. Op hun website berichten ze dat de taverne en de polyvalente ruimte op het gelijkvloers gesitueerd worden en dat ze elk een aparte toegang krijgen. “De taverne komt op de hoek te liggen en vormt zo een aantrekkingspunt van en naar de buurt”, klinkt het. “De polyvalente ruimte zal uitgeven op de Leo Meulemansstraat. In beide gevallen gaat het om een vervangingsbouw: er wordt dus geen bijkomende verkeers- of parkeerdruk verwacht voor de buurt. Aan de Mechelsesteenweg zal zich tot slot de overdekte toegang naar de sociale appartementen bevinden, net als de inrit naar de parkeerkelder. Die komen te liggen op de vier bovengelegen verdiepingen.”

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel