Herdenkingsmonument na 70 jaar eindelijk voltooid

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Het herdenkingsmonument voor politieke gevangenen op de Stadsbegraafplaats in Heverlee is na zeventig jaar voltooid. Ad Wouters, een plastisch kunstenaar uit Haasrode, heeft op vraag van het stadsbestuur twee vlammen in blauwe steen gemaakt. Die kunstwerkjes sieren nu de uiteinden van het herdenkingsmonument, zoals altijd de bedoeling was.

“In de naoorlogse jaren zamelden de overlevende oud-strijders geld in, om een monument te kunnen maken ter nagedachtenis van hun terechtgestelde kameraden”, vertelt schepen van begraafplaatsen Myriam Fannes. “Zeventig jaar geleden werd het monument op de begraafplaats opgericht, maar de vlammen die de uiteinden moesten sieren kwamen er nooit. Dankzij de stenen vlammen van Ad is het monument compleet.”

Komende zondag, tijdens de jaarlijkse herdenking voor de politieke gevangenen van Breendonk, onthult schepen Fannes samen met de vereniging van Oud-Gevangenen en Weduwen en Kinderen en Sympathisanten van Breendonk en de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden België het afgewerkte monument op de Stadsbegraafplaats.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans