Hasseltse promo op…Leuvens plein Louis Tobback furieus: "Smerige streek!"

Stad Hasselt voert promotie in.. Leuven.
Bart Mertens
7 maanden geleden
603 Views
door Bart Mertens

De stad Hasselt heeft vandaag promo gemaakt voor zichzelf op…het Martelarenplein in Leuven. De toeristische dienst van de Limburgse stad had daar toelating voor gekregen van het Leuvense stadsbestuur op voorwaarde dat het enkel ging om promo voor Hasselt als toeristische trekpleister. In de praktijk bleek echter dat er ook promo werd gevoerd voor Hasselt als shoppingstad. Burgemeester Tobback (sp.a) liet de promotruck uiteindelijk verwijderen door de politie.

Vreemd tafereel gisterenmorgen op het Martelarenplein in Leuven. Aan de spreekwoordelijke toegangspoort van de stad dook zowaar een promotruck op…voor de stad Hasselt. Geen man overboord want de Hasseltse toeristische dienst had toelating gekregen van de stad Leuven om op het Martelarenplein promo te voeren voor Hasselt als toeristische stad. Centrumsteden onder elkaar, het ene plezier is het andere waard…u kent dat wel. In de praktijk bleek het evenwel een ander verhaal. De lieve promomeisjes en -jongens deelden inderdaad Hasseltse lekkernijen uit en gaven de toevallige voorbijgangers ook een magazine mee over Hasselt. Eén van de titels op die cover kondigt een artikel aan over de ‘places to be’ onder de titel ‘Ontdek de shopping hotspots’. Of met andere woorden: Hasselt werd op het Leuvense plein niet enkel gepromoot als toeristische trekpleister maar ook als shoppingstad. En dat aan de toegangspoort van Leuven…

Het hoeft dan ook niemand te verbazen, zelfs de toeristische dienst van Hasselt niet, dat enkele Leuvense handelaars meteen op hun achterste poten stonden. “Het is ver gekomen. Op een Leuvens plein komt Hasselt zich verkopen als shoppingstad. En daar krijgen ze nog toelating voor ook van het stadsbestuur. Ongelofelijk!”, aldus één van de reacties. Ook handelaarsorganisatie Liefst Leuven keek met grote ogen naar de promocampagne maar kon worden gerustgesteld door schepen van Middenstand Erik Vanderheiden (CD&V). “We hebben toestemming gegeven voor toeristische promotie maar niet om Hasselt te promoten als shoppingstad. Toen duidelijk werd dat de gemaakte afspraak niet volledig werd nagekomen, hebben we meteen ingegrepen.”

Het was niemand minder dan burgemeester Louis Tobback (sp.a) die meteen in zijn pen kroop om een boze brief te sturen naar het Hasseltse stadsbestuur. “Dit kan uiteraard niet. En dit was de afspraak niet! We zijn misleid en we voelen ons bedrogen. Bovendien was er een vergunning tot 14 uur en stonden ze er om 15.30 uur nog altijd. We hebben dan maar de politie gestuurd om de zaak op te lossen. Leuven is hier niet mee gediend. Dit was een smerige streek. Ik zal nog meer zeggen: zolang ik burgemeester ben, moet Hasselt hier geen promo meer komen voeren.”

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens

4 Comments

 • Gezien vanuit de ruimte zijn Hasselt noch Leuven noemenswaardige metropolen.
  Gezien vanuit het veld tussen beide steden, zijn de Leuvenaars klein kinderen.
  Als de handelaars uit Leuven al eens even vriendelijk uit de hoek zouden komen als die van Hasselt, dan reden we misschien ook al eens tot in Leuven om gaan te shoppen.

 • Amai triestige reactie van Leuven. Is shoppen dan geen deel van het toeristische gebeuren? Meteen moord en brand schreeuwen terwijl Hasselt zo ver weg van Leuven ligt dat de impact van deze actie sowieso nagenoeg 0 was. Als Leuven nu eens niet de pretentie had de beste stad van het land te zijn, de laatste tijd is het hier erger dan Antwerpen. Hier woont toch wat speciaal volk, langs de ene kant zo’n naïve wereldverbeteraars en langs de andere kant een erg hoge eigendunk… Zo jammer dat in zo’n mooie stad zo’n onaangenaam volk woont.

 • Goed idee van Tobback om op de voelsprieten van ons Limburgers te gaan staan. Die zijn laaaaaaaaaaaaaang. Heel Leuven loopt er dan ook nog eens vol mee en binnen twee jaar zijn het verkiezingen. Waarom ochottekes zoveel laweit van de Leuvense middenstand over een camionette van twee keer niks met drie sympathieke glimburgers ? Waarom is promotie voor Hasselt een bedreiging ? Het lijkt er op dat de Leuvense middenstand, en zeker hun voorman, Hasselt toffer vindt dan Leuven en een heilige schrik heeft dat dat goed bewaard geheim eraan gaat. Anders haal je toch je schouders op, kom je uit je stadskantoor en ga je gezellig wat socializen. Geen kat had dan van die blijkbaar geweldige stad gehoord. Ben er trouwens al lang niet meer geweest, dringend nog eens op te trein springen.

  • Trouwens. In het stadskantoor zit één groot hoekvenster : het oog van Tobback. Van uit zijn bureau, daar, ziet hij alles en dus ook het Martelarenplein.
   Summum van valse traagheid om net daar te gaan flyeren ! En jawel, hij die moest bijten, beet. goedkope actie, zelfs mét gasboete, en overal in de gazet.