Hans Bourlon geeft startschot ‘Ondernemers voor de Klas’

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
58 Views
door Stefan Van de Weyer

Hans Bourlon gaf in het Leuvense Sint-Pieterscollege de aftrap van de zevende editie ‘Ondernemers voor de Klas’, het grootste ontmoetingsproject tussen scholen en bedrijven in Vlaanderen. Jongeren moeten zo een beter beeld krijgen van wat ondernemen en werken in een onderneming betekent. Verder moeten ze uitleg krijgen over welke vaardigheden belangrijk zijn op de werkvloer, maar ze moeten vooral zin krijgen om ondernemend te zijn.

Succesvolle kick-off

Hans Bourlon, CEO van entertainmentbedrijf Studio 100, gaf de jongeren een duidelijke boodschap mee: “Ondernemen heeft in mijn leven voor een wonderlijke dynamiek gezorgd. Je moet als ondernemer in volle wind gaan staan, wat enerzijds risico ’s en verantwoordelijkheden met zich meebrengt, maar anderzijds het leven zo veel rijker en veelzijdiger maakt. In mijn jeugd heeft niemand mij ooit op de mogelijkheid gewezen dat ik ondernemer kon worden. Is ondernemen iets voor u? Iedereen zou daar minstens een moment over moeten reflecteren.  Als ik als boegbeeld van Vlajo daartoe kan bijdragen, zou mij dat zeer gelukkig maken.”

Enthousiasme bij de leerlingen

Ongeveer dertig laatstejaarsleerlingen economie-moderne talen/wiskunde van het Sint-Pietercollege in Leuven luisterden geboeid naar de uiteenzetting van Hans Bourlon. Bij alle leerlingen bleef deze quote van Hans Bourlon het meeste hangen: “Je buikgevoel volgen is een niet te onderschatten eigenschap van een goede ondernemer.”

Waarom Ondernemers voor de Klas?

Laatstejaarsleerlingen in het secundair onderwijs en studenten hoger onderwijs staan straks voor een belangrijke keuze. Ze moeten kiezen wat ze gaan verder studeren of waar ze nu echt hun beroep van willen maken. Heel wat van deze jongeren zitten met belangrijke vragen:

Wat verwachten bedrijven van jonge werknemers?

Welke vaardigheden en attitudes zijn noodzakelijk om in een bedrijf succesvol mee te draaien?

Hoe gaat het er in een modern bedrijf aan toe?

Wat betekent ondernemen nu precies in de praktijk?

Op die vragen krijgen de leerlingen en studenten tijdens Ondernemers voor de Klas een antwoord. Dit onderwijsproject is zowel voor leerlingen (en leraren, docenten) als voor bedrijfsmensen een unieke gelegenheid om rechtstreeks met elkaar in dialoog te treden.

Hoe verloopt een gastles van Ondernemers voor de Klas?

Gedurende twee lesuren vertelt de gastspreker over zijn of haar bedrijf en wordt ingegaan op vragen van leerlingen en studenten over de bedrijfswereld. Het interactieve karakter is een grote meerwaarde voor alle partijen. Leerlingen krijgen antwoorden op concrete vragen en kunnen zich een beter beeld vormen van de bedrijfs- of ondernemerswereld. Voor bedrijfsmensen  is dit een mooie gelegenheid om hun ondernemersvisie aan jongeren mee te geven, hen te enthousiasmeren voor het ondernemerschap, te vertellen wat men van toekomstige werknemers verwacht en te discussiëren met hun toekomstige werknemers.

VLAJO is een initiatief dat gesteund wordt door Agentschap Innoveren & Ondernemen.  ‘Ondernemers voor de Klas’ is een organisatie van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) in samenwerking met structurele partners Pulse Foundation, ETION, VKW Limburg en projectpartners BNP Paribas Fortis, essenscia vlaanderen, JCI Vlaanderen en Limburg Startup.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer