Handmade in Belgium-label voor ijsbereider uit Geetbets

Kirsten Bosmans
5 dagen geleden
door Kirsten Bosmans

Met het authenticiteitslabel Handmade In Belgium wil UNIZO de makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten in de kijker zetten. Hun producten maken vandaag de dag het verschil voor de moderne consument. Met het HIB-label wil UNIZO de moderne en traditionele ambachtsman of -vrouw verenigen in een community.

Marcin Wauters en Marleen Vanacken van Old and wICE uit Geetbets mochten het HIB-label in ontvangst nemen en werden zo UNIZO-ambassadeur van HIB.

Het verhaal van Old and wICE startte in 2016 met de ambachtelijke productie van ijs. Voor de ijsbereidingen werken zij hoofdzakelijk met grondstoffen van natuurlijke oorsprong en lokale (streek)producten zoals hoevemelk van Melkerhei, Hagelandse aardbeien, Nonnekesbier (Nonneke ijs), ambachtelijke speculaas van Authentijd (Authentijd ijs), enzovoort. Al het ijs wordt ter plaatse gedraaid in een ijsturbine, wat een zachte en smeuïge structuur garandeert. Daarenboven zijn zij ook streekproducent en trekken ze er vaak op uit met hun foodtruck & ijskar, zo zijn ze onder meer jaarlijks te vinden op ‘Leuven Boert’.

Kenmerken om het HIB-label in ontvangst te mogen nemen, zijn:

De ambachtsman is zelfstandige in hoofdberoep in België.

De ambachtsman heeft maximum 25 (voltijdse) werknemers in dienst.

Het maakproces gebeurt voor minstens de helft met de hand.

De ambachtsman beheerst zelf het volledige maakproces (van A tot Z).

De ambachtsman werkt eerder op kleine schaal en streeft naar kwaliteit.

De ambachtsman heeft zijn kennis en vaardigheden aangeleerd door opleiding en ervaring.

Het gaat om maatwerk, geen massaproductie.

De ambachtsman werkt met kennis en bovenal met passie.

De ambachtsman is zich goed bewust van zijn materiaalkeuze/grondstoffen.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans