Haacht: Scholen komen massaal naar ‘Dit was oorlog’

Heel wat Haachtse scholen maken van de eerste schooldagen gebruik om een bezoek te brengen aan de tentoonstelling ‘Dit was oorlog’ die nog tot eind deze week loopt in GC Den Breughel. De leerlingen krijgen er ook de gelijknamige docufilm te zien over de Eerste Wereldoorlog die gemaakt werd op vraag van de gemeente Haacht.

De tentoonstelling ‘Dit was oorlog’ toont heel wat artefacten uit de twee wereldoorlogen. Ook is er heel wat fotomateriaal over de Eerste Wereldoorlog in Haacht, Wakkerzeel, Tildonk, Wespelaar en Kelfs. Na de tentoonstelling krijgen de leerlingen de docufilm te zien die het gemeentebestuur vorig jaar liet maken over de Eerste Wereldoorlog in groot-Haacht.
 
Zestien klassen van de middenschool van Don Bosco en de zesde leerjaren De Puzzel, De Wieltjes en ’t Haegje komen langs. “In onze regio is fel gevochten aan het begin van de eerste wereldoorlog”, vertelt schepen van onderwijs Nico Bogaerts. “Door de gevechten bij de tweede uitval uit Antwerpen, die plaatsvonden in onze regio, hadden de geallieerden aan de Marne de kans om daar de slag te winnen en de Duitse inval te stoppen. De gevechten bij ons hebben zo mee het verdere verloop van de Eerste Wereldoorlog bepaald.”
 
“Het oorlogsverleden mag niet vergeten worden, uit respect voor de gesneuvelden en om hieruit lessen te trekken voor het heden en de toekomst. Iets wat vandaag erg nodig is. Oorlog kent immers nooit winnaars. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk leerlingen de tentoonstelling kunnen bezoeken”, besluit Bogaerts.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel