Haacht nodigt inwoners uit op ondertekening van groen charter Charter van de bij-vriendelijke gemeente

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Bijen zijn van cruciaal belang voor de mens. Daarom ondertekent de gemeente Haacht op vrijdag 8 april het ‘charter Bij-vriendelijke gemeente’. Alle inwoners zijn welkom bij de ondertekening. Iedere aanwezige krijgt een zakje bloemenzaad en ook voor de kinderen is er een kleine attentie.

Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van onze voedselgewassen en de voortplanting van inheemse gewassen. Bovendien maken ze lekkere honing. De verminderde aanwezigheid van geschikt voedsel, een schadelijke parasiet (de varroamijt) en het gebruik van pesticiden, veroorzaken een massale bijensterfte. Met de ondertekening van het ‘charter Bij-vriendelijke gemeente’ engageert Haacht zich tot het opstellen van een concreet lokaal actieplan voor bijen. Dit actieplan, dat zal opgesteld worden in samenwerking met de Haachtse Imkersvereniging Layenskring Wespelaar, zal aangeven hoe Haacht wil werken aan een stuifmeelrijke omgeving op openbare plaatsen en de bewustmaking bij burgers, landbouw en industrie.

De gemeente Haacht startte alvast door achteraan op de evenementenweide streekeigen groen aan te planten. In maart werd er een bloemenweide ingezaaid en een groot insectenhotel geplaatst. Deze maatregelen werden genomen met de financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant en uitgevoerd door de Intergemeentelijke natuur- en landschapsploegen (INL) van IGO.

Het charter wordt vrijdag 8 april om 14.00 uur ondertekend op de ingezaaide bloemenweide (achteraan de evenementenweide langs de Wespelaarsesteenweg). Iedereen is welkom om zich te laten inspireren voor een eigen houtkant, bloemenweide of insectenhotel. De aanwezigen krijgen een zakje bloemenzaad om thuis mee aan de slag te gaan. Ook voor de kinderen is er een kleine attentie voorzien.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer