Haacht: Gemeente organiseert ontbijtvergadering over onderzoek naar kanker

Op zaterdag 13 december om 9u30 organiseert de gemeente Haacht een ontbijtvergadering over de bevolkingsonderzoeken naar kanker. Doelgroep van deze bijeenkomst zijn o.a. de betrokken schepenen, gemeente en OCMW-raadsleden en huisartsen. Zij engageren zich om de bevolking van Haacht te overtuigen tot deelname aan de drie bevolkingsonderzoeken die in Vlaanderen kosteloos worden aangeboden. Deze actie kadert in het gezondheidsbeleid van de gemeente.

Het aantal nieuwe diagnoses en overlijdens door kanker blijft hoog. Het is daarom noodzakelijk om te blijven investeren in de preventie van kanker door bevolkingsonderzoek. Een deel van de bevolking en ook van de gezondheidswerkers zijn zich nog onvoldoende bewust van de doelen, de zinvolheid en de werkwijze, waardoor de bekendheid en deelname aan bevolkingsonderzoeken te beperkt blijft. Een hoge participatiegraad is bij een bevolkingsonderzoek nochtans belangrijk om gezondheidswinst te realiseren. De deelnamegraad verschilt per gemeente. Voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker bijvoorbeeld, lieten in de vorige ronde 45 % van de vrouwen uit Haacht zich screenen. Het doel is 75 %.

Op zaterdag 13 december zal prof. dr. Erik Van Limbergen, diensthoofd van het Leuvens Universitair Centrum voor Kankerpreventie (LUCK), de aanwezigen inwijden in het hoe en waarom van deze bevolkingsonderzoeken.

Na de uiteenzetting poseren de aanwezigen voor een groepsfoto die nadien in de gemeente dienst zal doen als campagne-affiche en oproep aan de bevolking tot deelname aan de volgende screeningsactie naar borstkanker die in februari-maart 2015 zal plaats vinden.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel