Haacht claimt titel van witloofgemeente

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
162 Views
door Stefan Van de Weyer

De gemeente Haacht kent vele troeven, maar het witloof is toch wel haar meest opvallend streekproduct. Nu de witloofveiling aan Kampenhout-Sas binnenkort zal worden gesloopt, roept Haacht zich uit tot Witloofgemeente bij uitstek.

“In Haacht zijn nog vele witlooftelers actief. Dit is altijd al zo geweest. Bij de opstart van de witloofveiling in Kampenhout waren de Haachtse witloofboeren zelfs de grootste toeleverancier van deze veiling. De witlooftentoonstellingen die steeds doorgingen in Haacht gaven deze positie als leidende witloofgemeente nog meer kleur.“, licht schepen van landbouw en lokale economie Nico Bogaerts toe. Ook vandaag blijft deze belangrijke positie als witloofgemeente in de streek duidelijk. Niet toevallig vond in de loop van de laatste jaren tot twee keer toe de opening van het Brussels grondwitloofseizoen plaats bij een Haachtse witloofteler. En vorige maand nog was een Tildonks witloofbedrijf gastheer voor de provinciale Streekproductenmarkt. Ook de teelt van witloof op watercultuur is aanwezig.

Niet alleen de productie van het witloof, maar ook bereidingen ervan zijn kenmerkend voor Haacht. Zo brouwt Hof ten Dormael witloofbier en wordt witloofconfituur ambachtelijk bereid door Wildiers.

Enkele jaren geleden creëerde ere-burgemeester Mon Fillet voor ‘De Burgemeester Kookt’ tijdens de Week van de Smaak zelfs het ‘Haachtse kropje’. In het Haachtse lied dat werd gemaakt voor de wedstrijd ‘Kunst op Komst’ hoor je dan ook niet toevallig “Wat zijn we toch fier op witloof en op bier. Zo klinkt het Haachtse lied.” En zo klinkt het vanaf vandaag ook, helder en klaar: Haacht dé witloofgemeente van de streek.

 Verdere acties om deze titel te rechtvaardigen en kracht bij te zetten worden verder uitgewerkt.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer