Haacht: Autovrije zondag in Haacht

Op zondag 21 september maken heel wat steden en gemeenten (een deel van) hun wegen autovrij. Tijdens Autovrije Zondag wordt iedereen opgeroepen om voor een dag de auto thuis te laten en op een milieuvriendelijke manier zich te verplaatsen. Ook Haacht neemt deel aan Autovrije Zondag.

Tussen 10.00 en 18.00 uur wordt het centrum van Wespelaar autovrij gemaakt. U kan er deelnemen aan volgende, gratis activiteiten: 

Verkiezing ‘de ludiekste fiets’

Heeft u een originele fiets of fietsoutfit? Wilt u uw fiets of uzelf speciaal voor Autovrije Zondag pimpen? Wees creatief en kom met je ludieke tweewieler tot in Wespelaar. Medewerkers van de gemeente fotograferen alle creatieve fietsen/fietsers en kiezen daarna de ‘meest ludieke fiets van Haacht’. De winnaar krijgt en mooi geschenk en een plaatsje in Haacht Info.

Klein en groot spelmateriaal

Stoepkrijt, reuze gezelschapsspelen en allerlei ander groot en klein spelmateriaal wacht op jeugdige gebruikers. Voor één keer hoeven ze zich niets aan te trekken van mogelijk autoverkeer en kunnen ze vrij en zorgeloos spelen op straat.

Via Dolorosa-bus

De Via Dolorosa-bus volgt de terugtocht van het Belgische en het Britse leger van de Duitse grens tot de westhoek en stopt op een aantal plaatsen waar de feiten te driest of strategisch te belangrijk waren. Tijdens Autovrije Zondag houdt ze halt in Wespelaar. De bus brengt de inzet en het leed van onze voorouders in de drie maanden die aan de IJzerslag voorafgingen uitgebreid in beeld.

Plantjesweekend Kom op tegen Kanker

Van 17 tot 21 september verkopen tal van vrijwilligers azalae’s ten voordele van Kom op tegen Kanker. Eén plantje kost 6 euro. Tijdens Autovrije Zondag staat er ook een standje in Wespelaar-centrum.

Arboretum Wespelaar

Grenzend aan het centrum ligt het Arboretum Wespelaar. Burggraaf Philippe de Spoelberch startte de collectie in 1985 en sinds enkele jaren is het 20 hectaren groot domein toegankelijk voor het publiek. De Huffington Post nam dit arboretum op zijn haar lijstje van dertien mooiste arboreta in de hele wereld. U kan het arboretum bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur.

Eigen originele invulling

U kan ook zelf op een originele manier gebruik maken van de autovrije ruimte. Wees creatief en maak er een leuke namiddag van! De autovrije ruimte op omvat de Grote Baan vanaf E. Willemslaan tot huisnummer 113 en de Nieuwstraat vanaf Grote Baan tot Neerstraat. Alle gemotoriseerd verkeer is hier verboden tussen 10.00 en 19.00 uur. “Uiteraard willen we iedereen oproepen om per fiets of te voet naar Wespelaar-centrum af te zakken. Het is tenslotte een Autovrije Zondag”, aldus het gemeentebestuur.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel