Grootste bananencollectie ter wereld viert 30ste verjaardag in … Leuven

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
289 Views
door Kirsten Bosmans

De bananenteelt gebeurt dan wel in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, maar het grootste aantal bananensoorten onder één dak bevindt zich in … Leuven. In het Laboratorium voor Tropische Plantenteelt van de KU Leuven worden ruim 1.500 bananenvariëteiten bewaard. Komende maandag wordt de 30ste verjaardag van deze collectie gevierd.

Met een jaarlijkse productie van 145 miljoen ton en een economische waarde van ruim 41 miljard euro zijn bananen het vierde belangrijkste voedselgewas ter wereld. Voor miljoenen mensen zijn bananen van levensbelang, maar ze zijn ook erg vatbaar voor plagen en ziektes. Daarom zetten de onderzoekers van de KU Leuven zich al 30 jaar in om de bananenteelt productiever, meer resistent en duurzamer te maken.

De bananencollectie van de KU Leuven telt op dit moment meer dan 1.500 ziektevrije variëteiten, die in proefbuisjes bewaard worden. Naast deze in-vitro collectie worden de verschillende bananensoorten ook ingevroren in vloeibare stikstof, bij -196 graden Celsius. Op die manier kan het plantenmateriaal voor onbeperkte tijd bewaard worden en is de biodiversiteit verzekerd voor toekomstige generaties.

Op maandag 23 januari viert de KU Leuven de 30ste verjaardag van de bananencollectie. Zij ontvangen onder meer vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, rector Rik Torfs en vicerector Wetenschap & Technologie Georges Gielen voor een rondleiding in het Musa International Transit Centre.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans