GROEN

Leuven telt heel wat publiek groen: speelterreinen, parken, natuurgebieden, straatbomen, perkbeplantingen …
We belichten er enkele hieronder.

1. HISTORISCHE PARKEN EN GROENGEBIEDEN

Kruidtuin:
Hortus Botanicus Lovaniensis,
Kapucijnenvoer 30, 3000 Leuven,
016 27 23 80 of
groendienst@leuven.be

De Leuvense kruidtuin is de oudste kruidtuin van het land. Opgericht in 1738, met een verhuizing naar de Kapucijnenvoer bijna 200 jaar geleden. Een kruidtuin is in de eerste plaats een wetenschappelijke plantencollectie van geneeskrachtige planten. Maar, in de loop der tijden verschoof het accent ook naar andere plantencollecties en ontwikkelde de tuin zich meer tot een botanische tuin.

In ‘Den Botanieken Hof’ valt heel wat te bezichtigen. In de eerste plaats natuurlijk de systematische tuin, met meer dan 700 vierkante meter plantvakken, met daarin geneeskrachtige kruiden, keukenkruiden en andere kruidachtigen, gerangschikt per familie.

Verder zijn er interessante plantencollecties zoals de oranjerieplanten, varens en meer dan 150 variëteiten Hosta in de bostuin. Tussen de bomen staan enkele kampioenen, waarbij een monumentale plataan met een omtrek van bijna 6 meter en een tulpenboom met een omtrek van bijna 5 meter.

Bijzonder interessant is dat er in de botanische tuin nog enkele zeer oude beheertechnieken in stand worden gehouden. Zo kan je er een ‘Engels gazon’ bekijken. Dit arbeidsintensieve gazon met zijn uiterst fijne grassoorten wordt met een kooimaaier gemaaid, waardoor een mooi bandenpatroon in het gras ontstaat. Er wordt ook jaarlijks een mozaïekperk beplant. In dit perk werkt men met niet bloeiende éénjarige bladplantjes, die in een bepaalde tekening worden aangeplant. Deze beheervorm was een tijd erg populair in het Victoriaanse tijdperk. Langsheen de oranjerie zijn grote wisselperken die 2 keer per jaar helemaal herplant worden met combinaties van één- en tweejarige planten en bolgewassen; telkens binnen een bepaald kleurenthema.

Bijzonder vermeldenswaardig is ook het boerenkrokustapijt. Begin maart ontluiken er duizenden kleine krokusjes op het grote gazon, zodat er geen spriet gras meer tussen zichtbaar is.

Verder mogen zeker de tropische serre, cactusserre en waterserre niet vergeten worden. En de bijenhal, fruittuin en verzonken tuin. En de Wisteria-laan, een kringlooptuin … Inwoners van Leuven kunnen in de mate van het mogelijke advies, documentatie en informatie vragen over planten. In de tuin worden bezoeken (min. 10 – max. 30 personen) georganiseerd voor toeristen, scholen en verenigingen. De geleide bezoeken (met gids) zijn gratis. Je moet twee weken vooraf reserveren. Regelmatig hebben tentoonstellingen plaats in de tuin, de oranjerie of het poortgebouw.

De kruidtuin is het hele jaar gratis toegankelijk voor het publiek. In de zomer (van 1 mei tot 30 september) is het park open van 8.00 tot 20.00 uur, op zon- en feestdagen vanaf 9.00 uur. In de winter (van 1 oktober tot 30 april) is het park open van 8.00 tot 17.00 uur, op zon- en feestdagen vanaf 9.00 uur. De tuin is gesloten op kerstdag en nieuwjaarsdag. Honden zijn niet toegelaten in het park, uitgezonderd assistentiehonden.

Sint-Donatuspark:

Het Leuvense stadspark is gelegen tussen de Vlamingenstraat, Deberiotstraat en Tiensestraat. Het park is open in de zomer (van 1 mei tot 30 september) van 7.00 tot 21.30 uur. In de winter (van 1 oktober tot 30 april) is het park toegankelijk van 7.00 tot 19.00 uur.

Het park heeft een typisch 19de eeuws parkstructuur met graslanden en grote bomen. Het is de verpoosplek bij uitstek voor mooie dagen. Bijzonder aan het park is dat je er overblijfselen kan zien van de eerste stadsomwalling: een lange muur en een toren.

2. NATUURGEBIEDEN

Leuven beschikt over een aantal gebieden die aangekocht zijn en beheerd worden in het kader van het gemeentelijk natuurontwikkelingsplan.

Domein de Bron: Oud kasteelpark van meer dan 5 ha, gesitueerd langs de Vossenweg en de Koetsweg in de deelgemeente Kessel-Lo. Het is gelegen op de noordelijke flank van de Trolieberg. Het domein heeft een bosgedeelte, enkele poelen, een uitkijktorentje en enkele interessante cultuurhistorische elementen.

Het gebied Dijlemeander: driehoekig perceel van 7,5 ha gelegen op de grens van de deelgemeenten Wijgmaal en Wilsele, vlakbij het station van Wijgmaal. Het gebied ligt op de linkeroever van de Dijle en middenin ligt een 500 meter lange afgesneden Dijlearm. De hoofdtoegang bevindt zich langs het Dijlepad, een toeristisch fietspad tussen Wilsele-Fort en Wijgmaal. Hier zijn enkele infoborden geplaatst die je op de prachtige natuurwaarden van het gebied wijzen.

Kesselberg: Het kroonjuweel van het Leuvense natuurbeleid. Deze 12 ha grote en 75 m hoge heuveltop torent met de steile flanken trots uit boven Kesseldal en de deelgemeente Wilsele. De Kesselberg maakt deel uit van een aaneengesloten heuvelketen met onder andere de Lemingsberg en het Chartreuzenbos. Hij strekt zich uit over een lengte van 300 m en is bovenaan afgevlakt. Het Begijnenbos ligt ten oosten van de Kesselberg, op de zuidelijke helling van dezelfde Diestiaanheuvel.

Meer info over de natuurgebieden
krijg je bij de dienst duurzaamheidsbeleid
( 016 27 24 00 of
duurzaamheid@leuven.be).

Voor informatie over het onderhoud en het gebruik van het openbare groen van de stad kan je terecht bij de afdeling
groenbeheer ( 016 27 23 80 of
groendienst@leuven.be).