Groen niet te spreken over onveilig Engels Plein

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

Groen is niet te spreken over de herinrichting van het Engels Plein en de Vaartkom. De omgeving is onveilig voor fietsers volgens de oppositiepartij. Schepen Dirk Robbeets (sp.a) stelt dat er nog werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. “Groen is te vroeg met de kritiek”, klinkt het.

De omgeving rond het Engels Plein en de Vaartkom wordt op dit moment opnieuw aangelegd. Volgens oppositiepartij Groen wordt er te weinig rekening gehouden met de fietser. “Groen vraagt dat de plannen worden bijgestuurd, ten gunste van de fietser. We stellen -alweer- vast dat er bij de ontwikkeling van de hele zone veel te weinig rekening wordt gehouden met fietsers. Nochtans is dit een plek waar heel veel fietsers passeren. Heel wat gemiste kansen, onder meer door hoge stoepranden op plaatsen waar fietsers zouden kunnen rijden. Tijdelijke situaties of halfslachtige oplossingen zijn erg gevaarlijk. We vragen dat die fouten worden rechtgezet”, zegt gemeenteraadslid Toon Toelen.

Hilde Van Wichelen van Groen vult aan. “Wie de plannen bekijkt van de fietssituatie ter hoogte van de twee bruggen kan niet anders vaststellen dan dat er waarschijnlijk een achteruitgang zal zijn voor fietsers. We moeten een comfortabele fietsbrug inleveren en krijgen in de plaats twee autobruggen met smalle ‘aanhangfietspaden’. Door gevaarlijke kruisingen met twee autowegen en verkeerslichten op deze plek zal een moeilijke situatie ontstaan voor fietsers. We vragen dat een vlotte en veilige fietsroute wordt gegarandeerd, onder meer voor de vele scholieren en andere fietsers die uit de richting Wilsele-Wijgmaal komen. Dat veronderstelt dat de plannen worden bijgestuurd.”

Schepen Dirk Robbeets (sp.a) kan zich vinden in de mening van Groen maar benadrukt dat de oppositiepartij te snel is met haar kritiek. “Het klopt dat de huidige situatie niet ideaal is maar de werkzaamheden zijn nog niet klaar. Groen is dus te vroeg met de kritiek. We doen er alles aan om het Engels Plein en de Vaartkom zo snel mogelijk klaar te krijgen, wel degelijk met aandacht voor de veiligheid van de fietsers.”

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens