Groen licht voor nieuwe bushalte en fietspad op de Lüdenscheidsingel

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Wilsele-Dorp wacht al lang op een nieuwe bushalte ter hoogte van de Pompstraat. En heel Leuven wacht al jaren op een fietspad langs de ring. Nu is er groen licht. Wilsele-Dorp krijgt dus eindelijk de bushalte die het nodig heeft en binnenkort kunnen fietsers logisch naar het station fietsen op een veilig fietspad. De werken starten na de zomer.

“Omdat er lang discussie was over waar de bushalte kon komen, liep het fietspad over de singel ook vertraging op. In de bouwvergunning waren beide immers aan elkaar gekoppeld”, zegt kandidaat-burgemeester Lorin Parys (N-VA).AWV en De Lijn hebben nu besloten om een nieuwe halte op de Lüdenscheidsingel te bouwen. De halte zal er komen tussen de Pompstraat en de Singel, ter hoogte van de Albert Woutersstraat. De werken zouden na het bouwverlof van de zomer van 2018 kunnen starten.”

Omdat de Lüdenscheidsingel voor de bushalte op één rijstrook wordt gebracht, wordt er met een proefopstelling in het voorjaar gedurende 2 weken gekeken of er een negatieve weerslag is op het verkeer ter hoogte van de afrit naar de Mechelsesteenweg. Ook de lichtenregeling aan de afrit wordt aangepast om een vlotte afwikkeling van het verkeer mogelijk te maken. De pechstrook wordt omgevormd tot een perron voor de bus. Als de proefopstelling tot extra opstopping zou leiden, dan zal de snelheidslimiet op dat stukje van de ring 50 km/uur worden en zal de bus gewoon halt houden op de rijstrook.

De nieuwe aanbesteding voor de halte en fietspad zat vast bij de financiële waakhond van de Vlaamse overheid, de Inspectie van Financiën. Het gevaar bestond dat door de koppeling van het fietspad aan de bushalte de werken opnieuw moesten worden aanbesteed. Parys: “Minister Weyts heeft er nu voor gezorgd dat het dossier gedeblokkeerd is. Een heraanbesteding van de werken is niet langer vereist. De werken aan de halte en het fietspad kunnen na de zomer starten. Ze zullen ongeveer een jaar duren. Goed nieuws voor Leuven dus.”

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans