Gigantische draak op stap in Leuven

Op zaterdag 16 februari gaat een gigantische draak voor de eerste keer op stap in Leuven. Meer dan 50 kinderen maakten deze gigantische draak met afvalmateriaal. Ze werkten dagenlang samen met de kunstenaar Ad Wouters en workshopbegeleiders. Een 13-tal kinderen verstoppen zich in het lichaam en de kop. De draak vertrekt van het atelier aan de Sint-Michielskerk en eindigt in M – Museum Leuven. Tegelijkertijd vertrekt vanuit M de Reus van het Redingenhof en rukt op om de draak te verslaan. Ze ontmoeten elkaar halverwege, bij het stadhuis, waar een gevecht in scène wordt gezet.

In M loopt de tentoonstelling Getekend Jan R. Een renaissancemeester herontdekt ten einde op 17 februari 2013. Jan Rombouts was een Leuvense zestiende-eeuwse kunstenaar met een opmerkelijk veelzijdig talent. Naast schilderijen maakte hij ook tekeningen, brandglas en gravures die hij signeerde met IANR. Lange tijd schreef men dit monogram ten onrechte toe aan een andere Leuvenaar nl. Jan Van Rillaer. Recent wetenschappelijk onderzoek zette deze historische misinterpretatie recht. Het  campagnebeeld van de tentoonstelling in M is een fragment uit het schilderij “De heilige Margareta van Antiochië”. Daarin wordt de duivel als draak voorgesteld.

 Een 50-tal deelnemers van verschillende Leuvense organisaties* werkten mee. Startpunt was een onderdompeling in de tentoonstelling van Getekend, Jan R. Een renaissancemeester herontdekt. Zij maakten de draak uit afval, het kwaad van deze tijd. De voorbereidingen voor de optocht en performance startten al begin februari en lopen door tot in de krokusvakantie.

 “Het project biedt de deelnemende kinderen tussen 6 en 16 jaar niet alleen de kans om zich creatief uit te leven. Ze leren ook met velen samen te werken aan een groot project. Bovendien steken ze iets op over de rijke geschiedenis van hun stad en haar kunstenaars. M hoopt dat geen van allen deze unieke intensieve ervaring vergeet. De optocht zelf belooft ongetwijfeld een streling voor het oog en het oor te worden met muziek, circus, theater en dans”, voorspelt Denise Vandevoort, schepen van Cultuur en voorzitter van M.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel