Gerechtelijk onderzoek naar grootschalige oplichting met luierboxen

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De FOD Economie diende onlangs bij het parket van Leuven een klacht in tegen een dertigjarige man uit Herent die verdacht wordt van oplichting en inbreuken op het economisch wetboek. De man bood via de internetsites pamperbox.be en luierbox.be jaarabonnementen aan voor maandelijkse leveringen van luierboxen tegen een voordelige prijs.

Sinds het einde van het jaar 2016 liepen er bij het online meldpunt van de FOD Economie honderden meldingen binnen van klanten die geen luierboxen ontvingen. Ook via consumentenorganisaties en verschillende mediakanalen werden klachten over het bedrijf vernomen.  Het parket van Leuven vorderde de onderzoeksrechter die het onderzoek toevertrouwde aan de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven. De dertigjarige verdachte werd voorbije maandag gearresteerd. Hij verscheen dinsdag voor de onderzoeksrechter en werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst wegens oplichting. Hij verschijnt vrijdag voor de raadkamer in Leuven.

Wat kan u doen als gedupeerde?

Mensen die de luierboxen bestelden en na betaling geen correcte leveringen ontvingen, kunnen zich registreren als benadeelde persoon in het strafonderzoek. De FOD Economie heeft in samenwerking met het parket en de onderzoeksrechter een online formulier ‘benadeelde persoon’ ontwikkeld. Als u dit invult, wordt u op de hoogte gehouden van de vooruitgang van het gerechtelijk onderzoek. Het is dus niet nodig om nog bijkomend klacht in te dienen bij de politie.

U moet zich aanmelden bij het online meldpunt van de FOD Economie op het internetadres meldpunt.belgie.be. Onder de categorie ‘tegenpartij is een onderneming’ kiest u de rubriek ‘verkeerde/geen levering’. Nadat u de melding en al uw gegevens hebt ingevuld, krijgt u een automatische mail met advies. Later krijgt u een tweede mail waaraan als bijlage het formulier ‘benadeelde persoon’ is toegevoegd. Dit formulier moet u opslaan op uw computer, invullen en terugmailen naar het emailadres benadeeldepartijluierverkoop@economie.fgov.be. De FOD Economie zal alle formulieren bezorgen aan het parket van Leuven.

De personen die zich voordien al geregistreerd hebben bij het meldpunt van de FOD Economie zullen de mail met het ‘formulier benadeelde persoon’ automatisch ontvangen en moeten hun melding dus niet herhalen.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer