Gemeenteraad live: Open Vld schiet lussenplan af Ponsaerts: "Aangeklampt door ongeruste oudere dame"

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

Open Vld is nog niet overtuigd van het aangepaste circulatieplan voor Leuven. Luc Ponsaerts van Open Vld stelt dat de meerderheid haar huiswerk te overhaast en niet grondig genoeg heeft gemaakt. “Voor ons is het nog steeds onbegrijpelijk waarom het allemaal zo snel moet gaan. Vooral handelaars die het moeten hebben van de bereikbaarheid van hun zaak zijn terecht ongerust”, aldus Ponsaerts die naar eigen zeggen wordt aangeklampt door ongeruste oudere dames.

“Leuven is misschien wel de fietsstad van Vlaanderen! Waar andere kleinere steden reeds jarenlang een fietsbeleidsplan hebben, ontbreekt dit nog steeds in Leuven. Een busplan dat potten breekt? Neen, het blijft aanmodderen en ja-knikken tegen De Lijn. Gelukkig gelooft men nu blijkbaar toch in een systeem van shuttles die het centrum snel en efficiënt moeten bedienen vanuit goed uitgebouwde randparkings”, aldus Luc Ponsaerts van Open Vld.

De oppositiepartij waarschuwt ook voor de gevolgen voor de Leuvense middenstand. “Voor ons is het nog steeds onbegrijpelijk waarom het allemaal zo snel moet gaan. Vooral handelaars die het moeten hebben van de bereikbaarheid van hun zaak zijn terecht ongerust. In tijden dat de handel en de horeca het al niet gemakkelijk hebben, kan een dergelijk plan nefast zijn voor Leuven als bruisende stad. Een verdere leegloop van winkels en horeca dreigt als het centrum moeilijk te bereiken is. Stilaan valt het leven in de stad stil. Het stadsbestuur speelt hier een zeer riskant spel en heeft een niet te benijden verantwoordelijkheid. Zeker omdat Leuven, al dan niet terecht, nu al de reputatie heeft van een lastig bereikbare en dure parkeerstad te zijn. Elke kleine zelfstandige die sneuvelt, is een persoonlijk drama teveel! Daarom pleiten wij voor een geleidelijke invoering van verkeersvrije of autoluwe zones, die definitief kunnen worden aangelegd en niet via een bric-à-brac-inrichting”, aldus Luc Ponsaerts die naar eigen zeggen zelfs werd aangeklampt door een ongeruste oudere dame op leeftijd over het nieuwe circulatieplan voor Leuven.

“Vorige vrijdag werd ik door een wat oudere dame aangesproken die op de Koning Alberlaan stond te wachten op de bus. Is het waar mijnheer dat er geen bussen meer zullen rijden in het centrum, hoe geraak ik dan nog in het stad? Dat er dergelijke indianenverhalen leven, moet ons tot nadenken stemmen. Het stadsbestuur moet meer dan een tandje bijsteken wat communicatie betreft”, besluit Luc Ponsaerts die laat optekenen dat Open Vld resoluut tegen het lussenplan is.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens