Geld voor groene ontsluiting Lemmenspark

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, reserveerde 750.000 euro voor duurzame groenprojecten in Vlaanderen. Het gaat daarbij steeds om projecten die zorgen voor meer en/of beter groen dicht bij de mensen. In Leuven viel de ontsluiting van het Lemmenspark in de prijzen.

In Vlaams-Brabant werden twee projecten uit Leuven en Aarschot bekroond. Zij ontvangen elk 50.000 euro voor de concrete uitwerking ervan.

Het project ‘Ontsluiting van het Lemmenspark – UZ Leuven campus Gasthuisberg’ gaat over de ontsluiting van het Lemmenspark, een park van 12 hectare gelegen op de campus Gasthuisberg, grenzend aan de Leuvense Ring en dichtbij de Leuvense stadskern.

De partners UZ Leuven en het Regionaal Landschap Dijleland formuleerden volgende ambities: een betere aansluiting bij de rest van de campus Gasthuisberg en een openstelling van het park voor patiënten, bezoekers en personeelsleden van de campus Gasthuisberg. De paden zullen worden verbeterd en toegankelijk gemaakt voor minder mobiele mensen, er komen twee toegangspoorten en een educatieve biodiversiteitstoren (i.s.m. de omliggende scholen). Eveneens op de planning staan het herstel van een historische knothaagbeukendreef en de aanleg van een natuurleerpad.

De professionele jury toonde zich enthousiast over de expliciete koppeling tussen groen en gezondheid. De helende kracht van de groene omgeving staat hier centraal, zowel preventief als curatief. Dit is voorbeeldstellend voor Vlaanderen.

 

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans