Geflitst: Erik Vanderheiden (CD&V)

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

Elke twee weken gaat Leuven Actueel op zoek naar een leuk beeld uit Leuven waar we zelf een eigenzinnige interpretatie aan geven. Deze keer passeerde onze fotograaf op braderie ‘Tiense om te zien’.

Braderie ‘Tiense om te zien’ in de boven-Tiensestraat stond dit jaar volledig in het teken van de kritiek op het nieuwe circulatieplan in Leuven. Guy Dierick, voorzitter van wijkcomité Boven Tiensestraat (BTS), gaf in zijn speech duidelijk aan dat hij het repressieve optreden naar aanleiding van overtredingen allerminst kon smaken. “Dit doet de reputatie van Leuven geen goed”, klonk het. Dierick liet zich ook opmerken als een soort van Calimero. “Minstens 1 op 3 handelaars van BTS minder verdient dan het bestaansminimum. Sommigen leven van hun partner, anderen in armoede. Ik zie de toekomst somber in als er niet snel iets verandert in de ‘mind’ van de stad en Liefst Leuven. Weinigen begrijpen ons maar alle aandacht en alle middelen gaan naar het centrum. BTS wordt met het badwater weggegooid. Maar ik word beledigd als de bedelaar als ik de problemen benoem”, aldus Guy Dierick die toch de hand uitstak naar Liefst Leuven voor een betere samenwerking. Birgit De Pauw van Liefst Leuven kon die woorden allerminst smaken maar toonde zich een grote dame door niet op te stappen tijdens de speech.

Schepen van Handel Erik Vanderheiden (CD&V) zat dan weer met een logistiek probleem. Meer concreet: hij moest een repliek geven op de speech van Dierick en had een acuut gebrek aan papier. Hij schreef zijn opmerkingen dan maar op een papieren bord. Recyclage heet dat dan en meteen deed Vanderheiden een bescheiden bijdrage aan Leuven Klimaatneutraal. Dat gezegd zijnde pleitte Vanderheiden om samen te werken aan een betere toekomst. “We moeten allemaal de handen in elkaar slaan om de uitdagingen het hoofd te bieden. Het circulatieplan is niet de grote schuldige van alles wat slecht gaat. Er bestaat ook nog zoiets als e-commerce en we moeten samen zoeken naar manieren om de Leuvense middenstand een mooie toekomst te bieden.”

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens