“Geef Leuvense leerlingen voorrang op Leuvense middelbare scholen”

Jeugd school scholieren
Kirsten Bosmans
5 maanden geleden
3,842 Views
door Kirsten Bosmans

Maandag 8 mei kregen meer dan honderd kinderen en hun ouders het bericht dat ze in geen enkele school ingeschreven waren geraakt. “Ik vind het stuitend dat ik elk jaar opnieuw aan Leuvense ouders moet uitleggen waarom hun kind geen plek vindt op een Leuvense middelbare school van hun voorkeur.” Dat is het gevolg van de grote druk uit de hele brede regio op het Leuvense onderwijs. Twee op drie leerlingen is afkomstig van buiten Leuven.

Schepen van Onderwijs Mohamed Ridouani is niet te spreken over de passiviteit van Vlaanderen, dat bevoegd is voor het middelbaar onderwijs, om een rechtvaardig inschrijvingssysteem op poten te zetten voor alle secundaire scholen, over alle netten heen. Extra budget vrijmaken om snel bijkomende capaciteit te creëren is ook noodzakelijk. Als die maatregelen uitblijven, pleit Ridouani voor een voorrangsregeling voor Leuvense scholieren.

Meer dan zestig procent van de leerlingen in Leuvense scholen woont niet in Leuven. “Het Leuvens onderwijs is populair in de heel brede regio, tot de rand rond Brussel en ver in het Hageland”, zegt Ridouani. “Een groot deel van die leerlingen heeft dichter bij huis een alternatief en komt toch naar Leuven, vanuit Vilvoorde, Zaventem, Tervuren of Aarschot, Diest en Tienen. Op zich heb ik daar geen problemen mee, als er plek genoeg is. En dat is vandaag niet het geval.”

De schepen roept de Vlaamse overheid op om snel werk te maken van een capaciteitsverhoging. Tegen 2020 zouden er meer dan 1.000 plaatsen moeten bijkomen in Leuven. “Ofwel moet ik meer middelen krijgen om het plaatstekort op te vangen zodat iedereen die naar een Leuvense school wil gaan dat kan, ofwel wil ik voorrang kunnen geven aan Leuvense leerlingen. Ik krijg nu eenmaal niet uitgelegd aan een mama uit Heverlee dat haar kind een half uur moet pendelen naar een school ver weg, terwijl er een pak scholen op wandel- of fietsafstand liggen en een leerling uit Vilvoorde daar wel naar school kan gaan, hoewel die ook in eigen stad naar school kan.”

De grote boosdoener is het inschrijvingssysteem, dat de schoolnetten zelf organiseren. Momenteel werkt enkel het vrije net in Leuven met een online systeem. Ouders geven een lijst met scholen op en vervolgens wijst een computeralgoritme lukraak een school toe, zonder rekening te houden met de woonplaats. En dat leidt bij te veel ouders en kinderen tot moeilijke situaties.

“Ik ga alle onderwijsnetten in Leuven samenbrengen om uit te zoeken hoe we een digitaal, uniform en rechtvaardig inschrijvingssysteem voor het secundair onderwijs kunnen uitwerken waar afstand tot de school een rol in speelt.” In het beste geval wordt een digitaal inschrijvingssysteem in heel Vlaanderen ingevoerd, over de netten heen. “Ouders kijken niet enkel binnen de eigen gemeentegrenzen uit naar een school. Dat bewijst het hoge aantal niet-Leuvenaars in onze middelbare scholen. Een overkoepeld Vlaams inschrijfsysteem zou dus logischer zijn, ook om dubbele inschrijvingen en artificiële wachtlijsten en de bijhorende chaos en stress te voorkomen.”

Dat die tweeledige oplossing, een capaciteitsverhoging en een rechtvaardig inschrijvingssysteem, werkt, bewijst het Leuvense basisonderwijs, waar de stad wél bevoegd voor is. “Samen met de scholen, over alle netten heen, heb ik 500 extra plaatsen gemaakt en een digitaal systeem op poten gezet waar afstand een factor is. Resultaat: 97 procent van de kinderen heeft een plaats in hun school van eerste of tweede keuze, niemand heeft nodeloos moeten kamperen en er is nog plaats over.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans

3 Comments

  • Beste schepen, voel je het soms warm worden onder je voeten of begint de verkiezingskoorts al stilaan te stijgen? D
    Dit probleem is een aantal jaar geleden al aangekaart. In 2007, bij de inschrijvingen van geboortejaar 2005 voor de kleuterscholen was er al geweten dat 2005 een groot geboortejaar was. En dat dit in 2017 tot problemen ging leiden, dit is je zelfs voorgaande jaren meermaals gemeld. Maar er was geen probleem volgens jou: plaats genoeg over alle onderwijsnetten heen. Dit gecombineerd met het gegeven dat 60% vd scholieren van buiten Leuven komt, lijkt dit artikel me een beetje vijgen na Pasen (ofwel komen de verkiezingen in zicht, waarbij stemmen terug belangrijk worden en er nu gescoord dient te worden). Nog straffer dat je dit wel in voege hebt kunnen brengen voor het basisonderwijs, maar de toekomstige middelbare scholieren nu met de problemen achter laat. Het lijkt mij nog steeds het allerbelangrijkst dat een kind, samen met zijn ouders, een school kan kiezen waarbij ze zich kunnen vinden in de pedagogische aanpak. Waarbij het kind aan an zelfontplooiing kan doen; zijn talenten kan ontwikkelen en waarbij het welbevinden van het kind centraal staat. Want zijn dat niet de ‘keys to success’?
    En ter info: ik ben geen misnoegde ouder, integendeel. Ik prijs ons als gezin een geluksvogel omdat wij wel onze eerste keuze hebben gekregen. Maar mijn hart bloed en ik vind dit afschuwelijk voor de ouders en kinderen die uit de boot zijn gevallen. Voor zij die moeten proberen uitleggen aan hun kond waarom de vriendjes in de ene school van eerste keuze mogen en zijzelf niet… .
    Ikzelf zou me niet graag in zo’n stressperiode bevinden en bij deze hoop ik dat dit echt nooit meer hoeft te gebeuren in de toekomst!

  • Dit is toch wel erg kortzichtig en een ‘eigen-volk-eerst-mentaliteit’. Want er zijn heel wat gemeenten grenzend aan Leuven waarvoor de centrumscholen ook de dichtstbijzijnde en met het openbaar vervoer of zelfs met de fiets de gemakkelijkst te bereiken scholen zijn, bv. Bertem, Herent, Veltem-Beisem, Meerbeek, Korbeek-Lo, e.d. Wat doe je dan voor de kinderen die daar wonen. De kleuter- en lagere school doorlopen deze kinderen in hun eigen dorp, maar in die gemeenten zijn geen secundaire scholen, dus waar moeten die dan naartoe? Of wil u nog meer verkeer en drukte in het centrum door ook te vragen dat die kinderen hun kleuter- en lagere school in Leuven doorlopen omdat ze anders geen voorrang krijgen en het moeten het stellen met wat overblijft? Dankjewel om ook aan die kinderen te denken. Maar een deftig overkoepelend (katholieke scholen en vrije scholen en Leuvense en rand-rond-Leuvense scholen) zou inderdaad al een groot deel van de problemen en van de stress voor de ouders oplossen en veel, veel minder dubbele inschrijvingen (met alle bijkomende administratie voor in- en uitschrijvingen voor de scholen zelf) genereren.

  • Natuurlijk gaat het hier over Groot-Leuven. Hier is niets kortzinnig aan. Het huidige systeem is te dom voor woorden. Mensen uit de eigen regio moeten naar een school kunnen gaan binnen die regio. Enkel plaatsen op overschot kunnen ingevuld worden door studenten van buiten die regio en die studenten moeten gescreend worden op goed gedrag en schoolresultaten.

Commentaar