Frans Claes wint zijn allereerste World Series Marathon in Spanje

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Een week na de World Series Marathon op de Azoren, trok Leuvenaar Frans vol ambitie en goede benen naar de World Series Marathon in Paterna del Campo, nabij Huelva. Op een snelle omloop versloeg Frans gerenommeerde wegrenners en enkele sterke Spaanse en Portugese mountainbikers. Na een hele hoop podiumplaatsen in de World Series pakt Frans eindelijk zijn allereerste en felbegeerde zege in de World Series.

“De voorbije week voelde ik me al goed op training en ook vandaag kon ik rekenen op een stel uitstekende benen! Ik voerde zowat in mijn eentje de schifting en zette druk in de afdalingen. Als enige stond ik hier aan de start met een fully, maar een nadeel bleek dat zeker niet te zijn. In de downhills kon ik op mijn Bianchi Methanol fs steeds een kloofje slagen en de rest van het veld onder druk zetten. Halfweg bleven we zo nog over met enkele sterke Spaanse renners waaronder wegrenner David Arroyo en Jesus Del Nero. Net voorbij halfweg achtte ik echter het moment gekomen om vol door te rijden en enkel Arroyo kon zijn wagonnetje aanpikken. Even later moest ook Arroyo honderd meter toestaan. Vanaf dat moment werd het een koers op leven en dood. Arroyo had de Vuelta in de benen en weigerde te plooien… Zo bleven we kilometers lang op tien seconden van elkaar rijden. Op het vlakke kwam hij wat terug, op de steile hellingen en downhills kon ik dan weer wat wegrijden. Op vijftien km van het einde moest ik echter even afstappen om mijn ketting er terug op te leggen. Arroyo had duidelijk goed ingedeeld, want even later trok hij op enkele kortere hellingen fors door. Ik moest vijf meter geven maar ik beet me hardnekkig vast in zijn wiel. We besloten op het laatste vlakke stuk van tien km, voor de laatste steile kilometer, samen te werken om zo de eerste twee plaatsen alvast veilig te stellen. Maar op zeven km van het einde moest Arroyo, zonder enige versnelling, passen. Ik keek even achterom en draaide de gaskraan helemaal open. In geen tijd had ik een halve minut bij elkaar gereden met nog drie km voor de boeg. De laatste steile helling werd zo een ware triomftocht! Mensen, rijen dik, die de helling tot een paradijs maakte. Deze zege is er dan ook eentje om in te kaderen met momenten die ik nooit ga vergeten. Geen mooier moment om mijn allereerste zege in de World Series te behalen. Dank aan alle sponsors en begeleiders om me opnieuw een jaar lang zo loyaal bij te staan! En dan nu een groot eindeseizoensfeest!” reageerde Frans kort na zijn aankomst.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer