Fonske krijgt vredeskostuum

Kirsten Bosmans
10 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Op vrijdag 21 september, de internationale Dag van de Vrede, zal de Leuvense Vredesbeweging het standbeeld van Fonske op het Rector De Somerplein een vredeskostuum aantrekken. Dit zal hij zeven dagen lang dragen, tijdens de ‘Week van de Vrede’.

“Dit jaar wordt speciale aandacht gevraagd voor het VN-kernwapenverbod dat precies 1 jaar oud is. We sluiten ons aan bij de stad Leuven, lid van Mayors for Peace, en roepen onze regering op om het VN-kernwapenverbod te ondertekenen”, klinkt het bij de Leuvense Vredesbeweging. “Uit een recente internationale publieksbevraging blijkt namelijk dat een meerderheid van de Belgen het  VN-kernwapenverbod steunt én de Amerikaanse kernbommen weg wil uit Kleine Brogel.”

“In het nieuwe VN-verdrag dat kernwapens verbiedt, zijn ook bezit, productie, dreiging, gebruik en opslag van kernwapens verboden. Al 60 landen hebben het verdrag ondertekend en 14 landen hebben het geratificeerd. Het verdrag treedt in werking als 50 landen het verdrag ondertekend en geratificeerd hebben.”

“Kernwapens maken de wereld niet veiliger. Er is maar één echte oplossing: een totaalverbod op deze massavernietigingswapens. Het VN-kernwapenverbod verhoogt de druk op kernwapenstaten om hun beleid bij te sturen. In de financiële wereld beginnen grote spelers nu al te anticiperen op dit VN-verbod.  Verrassend genoeg steunt de Belgische regering het VN-kernwapenverbod (nog) niet, ondanks het eigen regeerakkoord.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans