Fietsverkeer F3 Leuven-Brussel stijgt met 24%

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Het fietsverkeer op de F3, de fietssnelweg tussen Leuven en Brussel, is op vijf jaar tijd met 24% toegenomen. Aan de fietsteller van Wilsele werden vorig jaar 241.646 fietsers geteld. Om die evolutie in de toekomst nauwkeuriger op te volgen, plaatst de provincie Vlaams-Brabant deze week twee extra meetpunten op de fietssnelweg.

Op de F3, de HST-fietsroute tussen Leuven en Brussel, staat sinds april 2012 een vaste fietsteller die 24 uur op 24 uur het fietsverkeer meet. De fietsteller staat in Wilsele, op de fietssnelweg tussen Herent en Leuven. In het voorjaar van 2012 en in het voorjaar van 2016 werden bovendien op acht locaties tijdelijke meetinstallaties geïnstalleerd om het fietsverkeer te monitoren.

“Voor het vierde jaar op rij tellen we meer fietsers op de F3 tussen Herent en Brussel. En de tijdelijke tellingen tonen ook duidelijk aan dat het fietsverkeer naar Brussel in de lift zit”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit.

Aan het vaste meetpunt steeg het fietsverkeer met 24% ten opzicht van 2013 en was er een lichte stijging van 1,5% na 2015.  De evolutie schommelt sterk per maand. Terwijl het natte voorjaar nog voor een daling zorgde in de eerste helft van het jaar, heeft het droge najaar mensen weer op de fiets gekregen.

Om de evolutie in de toekomst nauwkeuriger op te volgen, plaatst de provincie Vlaams-Brabant eind maart twee extra meetpunten op de fietssnelweg: in Zaventem en in Kortenberg.  Deze investering kadert in het Interreg-project CHIPS, waarin de F3 als proeftuin wordt gezien om fietsinnovaties te realiseren.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer