Fietssnelweg Leuven-Brussel wordt bijna kilometer korter

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De provincie Vlaams-Brabant wil de fietssnelweg tussen Leuven en Brussel, de zogenaamde HST-route, met 800 meter inkorten. Ze zou dat doen door een aantal knikjes in het pad weg te werken.

De fietssnelweg langs de treinsporen is een zeer populair fietspad dat zowel door scholieren, werkmensen als recreatieve fietsers intensief wordt gebruikt. De provincie doet dan ook veel moeite om het fietspad veilig en comfortabel te maken. Nu volgt een nieuwe inspanning en is ze zinnens om drie knikjes in Kortenberg weg te werken. Aan de Kouterstraat, Zavelstraat en het station moeten fietsers kort het veilige pad verlaten en tussen de auto’s rijden, wat de veiligheid van de tweewielers niet ten goede komt. Door de knikjes weg te werken, hoopt de provincie de veiligheid nog te verhogen.

Nadeel is dat, voor het wegwerken van de lussen, grond moet ingepalmd worden die daar eigenlijk niet voor bedoeld is: landbouwgrond, braakliggende grond, zelfs tuinen. De provincie organiseerde intussen al een bewonersvergadering om de plannen te bespreken. In principe zouden de plannen in 2018 afgerond zijn.

Naast het wegwerken van de knikjes zou er ook een aftakking van de fietssnelweg richting de luchthaven komen. De S-bocht is alvast opgenomen in de toekomstvisie van Brussels Airport.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans