Fietscontroles in repressieve fase

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
2,268 Views
door Stefan Van de Weyer

Vanaf volgende week maandag zullen fietsers die een overtreding begaan en betrapt worden, niet langer een waarschuwing krijgen maar een effectieve boete. De voorbije weken, sedert maandag 19 september, heeft de politie een hele reeks preventieve controles georganiseerd waarbij een kleine drieduizend fietsers werden gecontroleerd.

Tijdens de eerste twee weken ging de aandacht vooral naar het fietsen in een verboden richting. Daarna verschoof de focus naar het rode verkeerslicht, de voetgangerszones en de oversteekplaats voor voetgangers. De laatste week tenslotte ging alle aandacht naar de fietsverlichting. Wie zich aan de regels hield kreeg een leuke gadget. Wie een overtreding beging kreeg een waarschuwing.

In totaal werden 851 fietsers die in verboden richting fietsten, terecht gewezen. In de Tiensestraat liep het aantal overtreders op tot bijna de helft. In de voetgangerszones werden 413 overtreders aangemaand om af te stappen en in de toekomst te voet te gaan in de voetgangerszones. Vooral in de Diestsestraat werden heel wat overtreders op de regelgeving gewezen, op bepaalde ogenblikken meer dan de helft.

Stoppen voor een oversteekplaats waar voetgangers de rijbaan oversteken, is iets wat ook beter zou kunnen. In totaal werden 173 fietsers gewezen op de voorrangsregeling aan oversteekplaatsen.

Het aantal fietsers dat het rode verkeerslicht negeert, is afhankelijk van de locatie. Vooral aan de verkeerslichten op de Tiensesteenweg met de Martelarenlaan lag het aantal overtreders hoog. Daar reden tijdens de controles 57 % van de fietsers voorbij het rode verkeerslicht. In totaal werden 134 fietsers die het rode verkeerslicht aan hun laars lapten terecht gewezen. Tenslotte de fietslichtcontroles van de voorbije week. In totaal werden 1.231 fietsers gecontroleerd. Daarvan waren er 210 niet in orde of zo’n 17%.

Wie vanaf maandag betrapt wordt op het begaan van één van de voormelde overtredingen, zal er niet meer vanaf komen met een waarschuwing of vermaning. Een gewaarschuwd fietser…

 

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer