Feest van de nieuwe Vredesbeiaard en Vredesconcert Leuven-Neuss op 11 november

Stefan Van de Weyer
11 maanden geleden
door Stefan Van de Weyer

Op zondag 11 november 2018, exact honderd jaar nadat alle klokken in België en Frankrijk luidden om de herwonnen vrede te vieren na WO I, wordt in Abdij van Park een nieuwe Vredesbeiaard ingehuldigd.

Dat wordt gevierd met drie beiaardconcerten, wandelingen van luisterplaats naar luisterplaats, rondleidingen door het abdijdomein en een infomarkt op het binnenplein van de abdij. Iedereen is welkom tussen 14 en 17 uur in Abdij van Park. ’s Avonds worden de komst van de Vredesbeiaard en de vriendschap tussen de steden Leuven en Neuss gevierd tijdens een vredesconcert in de Sint-Pieterskerk.

Nadat alle 40 klokken op 13 september in de toren zijn gehangen, werden ze ondertussen meermaals getest. Dit om op de symbolische datum van 11 november zijn eerste officiële concerten en vredesklanken te laten horen.

Het feest van de nieuwe Vredesbeiaard

Beiaardiers Arie Abbenes, Luc Rombouts en Carl Van Eyndhoven spelen op 11 november om 14, 15 en 16 uur een aangepast repertoire. Tijdens deze concerten kan je deelnemen aan een wandeling naar de beste luisterplaatsen rondom de abdij. Om 14.30, 15.30 en 16.30 uur zijn er  gegidste rondleidingen op het abdijdomein. Ook de nieuwe expo in PARCUM Religie. Helend. Verdelend. is speciaal voor dit feest gratis te bezoeken.

Doorlopend kan je terecht op het Neerhof voor een infomarkt waar de verschillende partners zich voorstellen en waar je het verhaal van het ontstaan van deze bijzondere beiaard in woord en beeld vindt. Wie honger heeft, kan kiezen uit Belgische frieten of Duitse braadworst.

Samenwerking Leuven-Neuss

De Vredesbeiaard is een hoogtepunt in de samenwerking tussen de Duitse stad Neuss en Leuven. In 2016 kwamen beide steden overeen om samen door cultuur te verbinden wat ooit door vuur gescheiden werd. “Na een succesvolle fondsenwerving werd de verloren gegane historische beiaard van de abdijtoren gereconstrueerd – een unicum in de beiaardgeschiedenis. Maar de samenwerking bewijst ook dat vrede en verzoening altijd mogelijk zijn, hoe tragisch een gedeeld verleden ook is. De Vredesbeiaard zal deze hoopvolle boodschap van vrede blijven uitdragen, voor Leuven, voor Neuss en voor de wereld,” aldus schepen van cultuur Denise Vandevoort.

“Gedreven burgers van Neuss en van Leuven smeden vandaag een band die heel concreet gestalte geeft aan het vredesproject dat Europa heet.  Het is prachtig dat we ons verzamelen rond deze Vredesbeiaard, een uniek stuk Europees cultureel erfgoed,” vult Marianne Thyssen, Europees Commissaris voor Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit, aan.

Vredesconcert

Ook het concert dat ’s avonds in de Sint-Pieterskerk plaatsvindt om 20 uur, staat in het teken van de vrede en de samenwerking tussen Leuven en Neuss. Onder leiding van dirigenten Peter Dejans en Joachim Neugart brengen het Leuvense koor Musa Horti en koor Capella Quirina uit Neuss samen met het Neusser Kammerorchester muziek van de 18e tot de 21e eeuw. Voor dit concert kan je gratis tickets (maximum 2 per persoon) afhalen bij Toerisme Leuven, Naamsestraat 3.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer