Extra geld voor wegenwerken in en rond Leuven

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De Vlaamse Regering investeert extra in de Vlaamse wegen en daar plukken ook Leuven en omstreken de vruchten van. Zo wordt er geld vrijgemaakt voor de heraanleg van de Mechelsesteenweg in Herent, een fietstunnel onder de E314 in Kessel-lo en een fietsbrug over de Meerdaalboslaan.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) gebruikt de opbrengsten van de slimme kilometerheffing voor vrachtwagens om het investeringsbudget voor onze wegen met 1/3e te verhogen: van 350 naar 450 miljoen euro per jaar. De gevoelige verhoging betekent dat er meer kan worden gewerkt aan de weg. “Investeringen in infrastructuur zijn cruciaal voor onze regio”, zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger Lorin Parys (N-VA). “Investeringen versterken de verkeersveiligheid en maken het verkeer vlotter, wat goed is voor de economische ontwikkeling. De komende drie jaar investeert minister Weyts meer dan 26 miljoen euro in Leuven en de omliggende gemeenten. De grootste investeringen komen in 2017: 10,3 miljoen euro investeringen in mobiliteitsinfrastructuur.”

De planning van het Agentschap Wegen en Verkeer, een dienst van minister Weyts, is één lange lijst van belangrijke investeringen in de toekomst van Vlaanderen. Ook voor onze regio zit er goed nieuws in. 1) In 2017 wordt meer dan 4 miljoen euro geïnvesteerd in de heraanleg van de Mechelsesteenweg in Herent. 2) De Meerdaalboslaan krijgt een investering van meer dan 3 miljoen euro voor de aanleg van een ecoduct, een fietsersbrug en fietspaden langs de N251. 3) Er wordt de komende jaren verder geïnvesteerd in de ontwikkeling van Leuven Noord en het Vunt complex, waaronder ook een fietstunnel onder de E314 aan de Kessellosesteenweg. Deze zal een veilig alternatief bieden voor fietsers.

In veel investeringen gaat een groot aandeel naar fietsers en voetgangers. “Dit is goed nieuws voor Leuven”, stelt Parys tevreden vast. “Deze investeringen gaan een voelbaar verschil maken. Meer verkeersveiligheid voor de kwetsbare weggebruikers, betere doorstroming voor het verkeer. We zijn blij dat Vlaanderen meer gaat werken aan de weg.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans