Extra controles op rijden onder invloed

De politiediensten controleren in februari extra op rijden onder invloed en op gordeldracht in Vlaams-Brabant. Deze provinciaal gecoördineerde controles zijn een onderdeel van het provinciaal actieplan tegen dronkenschap aan het stuur. De gordelcontroles worden gehouden in het kader van de campagne ‘Bij mij ben je veilig’.

 

Bijna 20 procent van de Belgen denkt dat men ook met een glas op zonder problemen kan rijden. Rijden onder invloed leidt echter tot meer verkeersonveiligheid en meer verkeersslachtoffers. Wie onder invloed rijdt, is minder alert, zal sneller risico’s nemen op de weg en minder remmingenervaren. Wie met meer dan 0,5 promille alcoholconcentratie in het bloed achter het stuur rijdt, is bovendien strafbaar.

 ‘Uit tellingen van de gordeldracht in mei 2012 in Vlaams-Brabant blijkt dat bijna één persoon op vijf de gordel niet draagt. Als reden om de gordel niet te dragen worden hinder, luiheid, verstrooidheid of een korte af te leggen afstand vermeld. De veiligheidsgordel in de wagen is nochtans één van de goedkoopste en eenvoudigste manieren om het aantal verkeersslachtoffers bij voertuiginzittenden te beperken’, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte. 

 

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel