Evaluatie omstreden circulatieplan half jaar vervroegd

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Het nieuwe circulatieplan, dat eind augustus gedeeltelijk werd ingevoerd in Leuven, blijft voor beroering zorgen. Steeds meer mensen klagen steen en been en verenigen zich tegen het plan. Omdat de druk te groot werd, besliste het stadsbestuur de evaluatie met een half jaar te vervroegen.

Het nieuwe circulatieplan wordt in fases ingevoerd. Momenteel is nog maar één fase van kracht – die tussen de Tiensestraat en het station – maar die leidde al tot de nodige consternatie. Grote delen van de dag staan er lange files in de Tiensestraat, Blijde Inkomststraat, Burgemeesterstraat en de Bogaardenstraat, getuige daarvan de vele foto’s op alle mogelijke momenten van de dag op sociale media. Daarnaast lijkt niemand nog het bos door de bomen te zien rond de nieuwe verkeersregels. Zo weten weinig buitenstaanders dat zij niet meer mogen parkeren in een autoluwe straat. Dat voordeel is enkel weggelegd voor mensen met een bewonerskaart. Verder is het voor velen ook niet duidelijk dat ze op een Shop&Go-parkeerplaats hun parkeerschijf moeten plaatsen. Wie er betaalt (!) voor een parkeerticket krijgt alsnog een boete achter de ruitenwisser, “want een ticket is geen blauwe schijf”.

Dit alles leidde de voorbije weken tot een pak boetes, ongenoegen en protest. Op Facebook werden al verschillende protestgroepen opgericht – de grootste, ‘Nee tegen het circulatieplan voor Leuven’ lokte al 3.000 volgers – en ook een petitie doet inmiddels de ronde.

Geen wonder dat er gisteren een hartig woordje over het circulatieplan werd gesproken op de gemeenteraad van Leuven. Temeer omdat oppositiepartijen N-VA, Open Vld en Vlaams Belang voordien tegen de invoering van dat plan hadden gestemd. Het stadsbestuur besliste alvast toe te geven op één punt: de timing van de evaluatie. Die zou normaal pas na een jaar worden gevoerd, maar die periode wordt ingekort tot een half jaar.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans