Europese Commissie bekijkt eventueel machtsmisbruik AB InBev Handel in aandelen AB Inbev liggen stil

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De Europese Commissie is van plan om na te gaan of biergigant AB InBev zijn machtspositie op de Belgische biermarkt heeft misbruikt om de invoer van zijn bier uit buurlanden te belemmeren. Indien de Leuvense brouwer zich daaraan schuldig maakt, dan overtreden ze de EU-mededingingsregels.

AB InBev zou een strategie hanteren om de”parallelle handel” van bier uit minder dure landen, zoals Nederland en Frankrijk, naar de duurdere Belgische markt te beperken. Een onderzoek moet nagaan of de verpakking van de bierblikjes- of flesjes veranderd werd, zodat het moeilijk werd om ze in andere landen te verkopen.

Volgens Europees Commissaris Margrethe Vestager is de sterke positie van AB InBev op de Belgische biermarkt zeker geen probleem. De Commissie wil er enkel zeker van zijn dat er binnen de Europese markt geen mededingingsbelemmeringen zijn qua bierhandel in. Goedkopere invoer van bier uit buurlanden buitenhouden zou niet alleen indruisen tegen de belangen van de EU-consumenten, maar ook de mededinging beperken.

Als gevolg van het nieuws over het onderzoek werd de handel in het aandeel AB InBev donderdagochtend stilgelegd, zo berichtte marktautoriteit FSMA.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer