Eten volgens de seizoenen? Leuvenaars zoeken samen naar oplossingen

Kirsten Bosmans
4 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Groenten en fruit van het seizoen eten, da’s goed voor het milieu en voor de gezondheid. Maar wie slaagt er écht in? Op 25 april steken Leuvenaars de koppen bij elkaar met geranten van lokale supermarkten en een expert in gedragsverandering om te zoeken hoe dat makkelijker kan. Schrijfster, comédienne en Leuvenaar Katrijn Van Bouwel leidt de avond in goede banen.

Het atelier kadert in de actie ‘Ik ben meer dan mijn kassaticket’, een beweging van burgers die van duurzame voeding in de supermarkt de gewoonste zaak van de wereld wil maken. “De meeste mensen willen wel duurzaam consumeren, maar slagen er niet in omdat ze de tijd niet hebben of omdat het te complex of te duur is”, zegt Jelle Goossens van Rikolto (het vroegere Vredeseilanden), een van de organisaties achter de actie. “Daarom gaan we in gesprek met supermarkten, omdat zij de kracht hebben om het ons makkelijker te maken.”

Op 25 april wordt die dialoog concreet. “We brengen Leuvenaars samen in De Maekerij rond de vraag hoe we seizoensgebonden en lokaal eten makkelijker kunnen maken”, zegt Mieke Dobbelaere, coördinator van Femma’s talenencafé ‘De Maekerij’. “Eerst laten we winkeldirecteurs, een cateraar en een expert in consumentengedrag aan het woord. Vervolgens gaan we aan de slag om concrete oplossingen uit te denken die het ons makkelijker maken volgens de seizoenen te eten, zonder dat we de kalender met de seizoensgroenten van buiten moeten kennen.”

Katrijn Van Bouwel is gastvrouw en zal de avond in goede banen leiden. “Ik ben stiekem super benieuwd om een blik achter de schermen te krijgen van de lokale supermarkt”, zegt Katrijn Van Bouwel. “Wat moet een gerant allemaal doen om ons elke dag verse groenten en fruit aan te bieden? En waar moeten wij winkelaars op letten? En hoe geef je de niet-altijd-bewuste-consument een duwtje in de richting van het seizoen? Ik ben er zeker van dat er uit de groep originele ideeën gaan komen. Winkelen doen we tenslotte allemaal, dus zijn we eigenlijk allemaal expert.”

Wil je erbij zijn? Het ‘Ik ben meer dan mijn kassaticket’-Aterlier vindt plaats in De Maekerij (Mechelsestraat 56) op 25 april vanaf 18.30 uur. Info en inschrijven op www.meerdanmijnkassaticket.be/leuven.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans