Erfgoeddag lokt 7.396 bezoekers naar Leuven

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

Erfgoeddag lokte 7.396 bezoekers naar Leuven. Zij kozen uit 39 gratis activiteiten rond het centrale thema ‘rituelen’. Hoogtepunten waren het stadhuis met de reuzen, de presentatie en lezing rond de vrijmetselaarsrituelen en de stilte-kamers van de interlevensbeschouwelijke GrenzenBewegen Leuven.

Ook de Universiteitsbibliotheek met de rituelen van het studentenleven, de pelgrimstocht op de site van de Abdij van Park en de geleide torenbezoeken in de Sint-Pieterskerk werden fel gesmaakt. In Woonzorgcentrum Edouard Remy waren de gezinsvriendelijke acties rond taarttradities en de mix tussen oud en jong, bewoners en bezoekers dan weer heel geslaagd.

De Pynnock Ridders uit Horst zakten om 11 uur af naar het stadhuis. Ze hadden een bijzondere oorkonde mee waarin staat dat ze 1.000 euro storten voor de vernieuwing van de gehavende reus Hertog Jan, die samen met de 3 andere Leuvense reuzen voor het eerst in het stadhuis werd tentoongesteld. “We willen deze reus steunen omdat onze werking zich baseert op het jaar 1288, het jaar waarin Hertog Jan I van Brabant samen met de Brabantse ridders en hun bondgenoten ten strijde trok tegen de aartsbisschop van Keulen en diens bondgenoten. Wij willen dus absoluut dat reus Hertog Jan opnieuw kan herrijzen in onze streek.”

De crowdfunding voor reus Hertog Jan begon online al op 6 april 2016 via het platform www.qayros.be. Dit bracht alvast 935 euro op, maar daar kwam afgelopen weekend liefst 1.000 euro bij dankzij de Pynnock Ridders. Ook de Erfgoeddagbezoekers konden vandaag in het stadhuis bij de reuzenexpo een vrije gift doen. De telling van deze vrije giften in het stadhuis, gebeurt de volgende dagen op een veilige plek, want de donatiezuil voor reus Hertog Jan blijft nog samen met de reuzen staan tot en met 8 mei.

Meer info: www.erfgoedcelleuven.be

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens