Enkel nog geluidsarm vuurwerk in Holsbeek

Kirsten Bosmans
7 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Het gemeentebestuur van Holsbeek zal enkel nog het gebruik van geluidsarm vuurwerk toelaten. Het doet dat op vraag van N-VA Holsbeek, dat pleit voor dierenwelzijn. De gemeenteraad van 23 oktober keurde het toegevoegd agendapunt goed van gemeenteraadslid Herman Van Criekingen.

“Geluidsarm vuurwerk is een diervriendelijk alternatief voor het traditionele vuurwerk, waarbij huis- en boerderijdieren stress kunnen krijgen van het lawaai”, vertelt landbouwer Herman Van Criekingen. “Bij geluidsarm vuurwerk kunnen mensen nog steeds genieten van het lichtspektakel, maar dieren worden niet geterroriseerd door luide knallen. Geluidsarm vuurwerk wordt tevens gepromoot door Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts.”

Momenteel mag er in Holsbeek enkel vuurwerk afgestoken worden door particulieren op oudejaarsnacht of mits uitdrukkelijke toestemming van het gemeentebestuur. Hier is nu de voorwaarde aan gekoppeld dat het uitsluitend om geluidsarm vuurwerk mag gaan en zal dit ook zo in het politiereglement opgenomen worden.

“N-VA Holsbeek heeft tijdens de voorbije verkiezingscampagne ingezet op dierenwelzijn”, zegt Herman Van Criekingen. “Ook vanuit de oppositie kunnen we hier werk van maken door constructieve ideeën te lanceren.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans