Elke 6 minuten neemt camera foto van lucht boven museum M

Nu donderdag zakt weerman Frank Deboosere naar museum M af. Deboosere, deze week nog in het nieuws met zijn gebroken elleboog na een fietsongeval, komt de installatie Lightmap van kunstenaar Ief Spincemaille openen. Sinds 31 december 2012 neemt een camera op het dak van M immers om de 6 minuten een foto van de lucht boven het museum.

Er staat al sinds 31 december 2012 een camera op het dak van museum M. Die camera neemt elke zes minute een foto van de lucht boven het Leuvense museum. 240 foto’s per dag dus, telkens van de toren van de universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein. Uiteraard worden de foto’s niet zomaar gemaakt. Concreet gaat het om een installatie van kunstenaar Ief Spincemaille: Lightmap. Met dat kunstwerk, tegelijk een kalender en een klok, wil de kunstenaar de verandering van het zonlicht belichten en de beweging van de aarde ten opzichte van de zon in beeld brengen. De installatie staat in de central onthaalruimte van M en is gratis toegankelijk voor het publiek. Op het einde van het 2013 is Lightmap een soort historische kaart voor de licht- en weersveranderingen in Leuven.

Weerspreuken

Tot op heden blonk de zon echter vooral uit in afwezigheid. Misschien dat de komst van weerman Frank Deboosere daar verandering in kan brengen. Nu donderdag zakt de weerman af naar M voor de officiële opening van Lightmap. Deboosere was afgelopen week nog in het nieuws na een fietsongeval waarbij hij zijn elleboog brak. Dat leverde op Facebook en Twitter overigens enkele leuke weerspreuken op. Wat dacht u bijvoorbeeld van deze spreuk: breekt de weerman zijn poot dan valt er regen in de goot. Of ook: elleboogje krak, regen op het dak. Toepasselijk zijn de spreuken alvast. Toch maar hopen dat weerman Frank donderdag de zon meebrengt bij zijn bezoek aan M.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel