Eindelijk nieuwe bestemming voor station Wijgmaal Van ruïne naar ecohuis

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
2,666 Views
door Kirsten Bosmans

Het vervallen station van Wijgmaal, al jaren een doorn in het oog van de plaatselijke bevolking, krijgt eindelijk een nieuwe bestemming. Op 8 juli ondertekende de stad Leuven de overeenkomst met de vzw’s Dialoog en Spit om de ruïne aan het spoor te verbouwen tot een ecohuis.

Het station van Wijgmaal staat al jaren te verloederen. Een brand verwoestte in 1940 het oorspronkelijke gebouw daterend van 1864. De heropbouw gebeurde in de typische stijl van die periode. Dialoog, een onafhankelijke vzw uit Wijgmaal die informeert over duurzaam (ver)bouwen en wonen, renoveert het gebouw samen met de stad Leuven tot een energiezuinige kantoor- en ontmoetingsruimte. Buurtbewoners en verenigingen kunnen de zalen huren voor vergaderingen of evenementen. Treinreizigers krijgen er een moderne wachtruimte waar ze kunnen schuilen voor de regen of surfen met wifi. Een fietspunt en/of afhaalpunt van pakjes behoren eveneens tot de mogelijkheden. Spit vzw zal op het gelijkvloers een eethuis met biologisch en lokaal voedsel openen. De inrichting ervan gebeurt vanzelfsprekend met energiezuinige toestellen; het meubilair en servies komen uit de Kringwinkel.

Een nieuw spoor

Coördinator Inge Pauwels bevestigt dat Dialoog al langer op zoek was naar nieuwe kantoorruimte maar liever geen woonhuis wou inpalmen en de voorkeur gaf aan een renovatie. “We wilden ook dicht bij een station blijven en een energiezuinige en betaalbare oplossing vinden. Aan al deze voorwaarden is voldaan. Veel dichter bij het station zullen we nooit geraken.” Dialoog wil met deze renovatie duurzaam bouwen stimuleren door een voorbeeld te stellen. Het historische gebouw zal zijn uitzicht behouden en een exporuimte bevatten. “De ervaringen die we opdoen willen we delen met andere verbouwers. We willen ook experimenteren met nieuwe technieken binnen de kringloopeconomie zoals modulair bouwen en producten huren zodat die eigendom blijven van de producent, met een grotere kans op een langere levensduur.”

Timing

Eerste stap is nu het zoeken naar een geschikte architect. Die zal de plannen tekenen, een bouwaanvraag indienen en de aanbesteding doen voor een aannemer. “Als we in augustus 2017 de eerste steen kunnen leggen, dan verhuizen we waarschijnlijk in het najaar van 2018,” kijkt Inge Pauwels vooruit. “Maar omdat we met verschillende partijen moeten overleggen en we voldoende tijd willen uittrekken voor de nodige studies, pinnen we ons niet te zeer vast op een einddatum.” Wie de voorbereiding van de werken op de voet wil volgen kan terecht op de Facebookpagina facebook.com/stationwijgmaal. Voor de inrichting van de vergader- en ontmoetingsruimte doet Dialoog een beroep op buurtbewoners en verenigingen om een vrijwillige bijdrage te leveren. Dat kan via crowdfunding, ondersteund door de Koning Boudewijnstichting. Voor giften vanaf 40 euro, gestort op rekening be10 000 000 0404 – bic bpotbeb1 van de Koning Boudewijnstichting met vermelding van 128/2844/00085, ontvangt u een fiscaal attest.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans