Eerste streek- en fairtrademarkt in Scherpenheuvel-Zichem

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

In Scherpenheuvel-Zichem zal voor de eerste keer een streek-en fairtrademarkt (zondag 5 juni) plaats vinden op het Albertus- en Isabellaplein in Scherpenheuvel. Plaatselijke producenten zullen zowel de nadruk leggen op de smaak als het productieproces van hun specialiteit. Het is de bedoeling is om er de landbouwbedrijvendag en de streek- en fairtrademarkt afwisselend te laten doorgaan.

Het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem organiseert op voor de eerste keer een streek-en fairtrademarkt (zondag 5 juni). Deze zal plaats vinden op het Albertus- en Isabellaplein in Scherpenheuvel. Producenten wijden de bezoekers niet enkel in in de smaak van streekproducten, maar ook in het productieproces. Plaatselijke verenigingen stellen hun projecten rond ontwikkelingssamenwerking voor. Verschillende horecazaken zetten die dag hun drankenkaart of menu in het teken van streekproducten.

Op de streek- en fairtrademarkt kunnen de bezoekers proeven van wat plaatselijke landbouwers en lokale producenten aanbieden. Zo zal de abdij van Averbode haar bier, kaas, brood en peperkoek voorstellen; de plaatselijke witloofteler Bruyninckx zal zijn specialiteit ‘Chiconnettes’ voorstellen; plaatselijke fruittelers presenteren hun fruitsappen, jenevers en likeuren. Loonse stroop, wafels, speculaas, koekjes en kokosrotsjes, appelflappen en warme worstenbroodjes worden eveneens te koop aangeboden. Net zoals verzorgingsproducten op basis van ezelinnenmelk.

De Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking stelt haar projecten in het buitenland voor en verkoopt producten die vervaardigd zijn door lokale mensen uit het Zuiden. De standhouders leggen uiteraard ook graag uit hoe zij hun productie aanpakken.

Ondertussen kan er op de vele terrassen genoten van een streekgebonden hapje en drankje. Kris Peetermans, schepen van lokale economie: “De lokale horecazaken reageerden heel positief op onze oproep om mee te werken. Het aanbod varieert van een streekbiertje tot een volledig menu op basis van streekproducten. Kortom voor elk wat wils. Kom dus op 5 juni zeker kijken en proeven!” De Aurelianus Dixie Band verzorgt de muzikale noot.

“Vorig jaar werd voor de eerste keer een landbouwbedrijvendag georganiseerd. De bedoeling is om de landbouwbedrijvendag en de streek- en fairtrademarkt afwisselend te laten doorgaan. Volgend jaar zijn we dus opnieuw op post voor de landbouwbedrijvendag”, aldus Lieve Renders, schepen van toerisme.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer