Eerste Maak het mee-festival: inwoners denken mee over de stad

Ann Peeters
3 maanden geleden
door Ann Peeters

Honderden Leuvenaars en bezoekers kwamen zondag naar het Ladeuze- en Hooverplein afgezakt voor het eerste inspraakfestival en om zich te laten inspireren over de stad van de toekomst.

Het Ladeuze- en Hooverplein stonden zondag een hele dag in het teken van ‘samen stad maken’. Iedereen was welkom om het Leuven van de toekomst te ontdekken en om ideeën te geven, die de stad kunnen verbeteren.

“Ik heb vandaag veel enthousiaste Leuvenaars ontmoet, die trots zijn op hun stad en samen willen werken om Leuven nog beter maken”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Met de constructieve ideeën die ik heb gehoord, kunnen we zeker aan de slag. We willen graag de kennis en ervaring die onze stad rijk is benutten, om samen tot gedragen oplossingen te komen, om mensen verantwoordelijkheid te laten opnemen en inwoners vertrouwen te geven. We willen elke Leuvenaar een stem geven. Zo werken we samen aan een positieve toekomst, met zoveel mogelijk geëngageerde en betrokken mensen.”

Naast inhoudelijke programma’s, 37 lezingen, was er ook ruimte voor beleving en ontspanning. In de centrale tent op het Ladeuzeplein openden tientallen stedelijke organisaties en stadsdiensten hun deuren; van groenslinger tot bijenwagen, van mobipunten tot virtual reality-brillen, en van repaircafé tot vlamwagen van de brandweer. In de twee tipi’s was het verzamelen geblazen voor een 1 op 1 gesprek met de burgemeester en schepenen.

Het Hooverplein baadde in kleur dankzij de Indische gemeenschap die er een Holi-feest organiseerde. Honderden zakjes kleurenpoeder gingen de lucht in om het begin van de lente kleurrijk in te zetten.

Naast gratis bezoeken aan Museum M en de universiteitstoren, kon je genieten van gratis optredens in café Commerce. De dag werd verder muzikaal opgeluisterd door de beats van Leuvense dj’s Mensch Erger je Niet, Wontime en een heuse Silent Disco brachten het Ladeuzeplein aan het dansen.

Leuven mee maken
Iedereen kan nog tot 9 juni op het online platform www.leuvenmaakhetmee.be zijn of haar idee voor Leuven plaatsen.

Deze zomer bekijkt de stad welke ideeën in het meerjarenplan opgenomen worden en dus uitgevoerd worden. Iedereen die een idee indient, krijgt persoonlijk feedback.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters