Een nieuwe speelplaats voor De Mozaïek

Kirsten Bosmans
2 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Een groene speelplaats, daar droomden de leerlingen, ouders en leerkrachten van De Mozaïek, de lagere school op Campus Kessel-Lo, al jaren van. Vandaag is die droom werkelijkheid geworden. Tussen de bakstenen schoolmuren rijst voortaan een groene oase op die de kinderen van Kessel-Lo de natuur wil laten ontdekken via tal van speel-leerkansen.

“Kinderen brengen vandaag de dag ontzettend veel tijd door kijkend naar een scherm. Daarmee leren omgaan betekent ook dat je het alternatief moet aanbieden”, zegt directeur Geert Vandermeulen. “Voor ons is dat alternatief de groene speelplaats.” Samen met landschapsarchitect Bert Van Looveren van Parkoer.be werkte een projectgroep met vertegenwoordigers van het personeel, de leerlingenraad, de ouderraad en de plaatselijke parochiale verenigingen een speelplaatsconcept uit, waarbij er plaats is voor actief leren, waar kinderen de natuur kunnen exploreren en zichzelf leren ontdekken via allerlei speel-leerervaringen. Boomstronken, klimpalen, heuveltjes, een atrium, zitbanken, picknicktafels, een moestuin… het is maar een greep van wat er allemaal op de nieuwe speelplaats te vinden is.

Tom Moons, voorzitter van ouderraad formuleert het zo: “Onze school slaagt er al jaren in om vernieuwend en verfrissend uit de hoek te komen. Dat dankzij een sterke wisselwerking tussen ouders, leerlingen en leerkrachten. Deze groene speelplaats is dan ook een ode aan alle ouders die over de jaren heen hebben meegewerkt aan dit plan.”

Ook de speelplaatswerking krijgt een facelift

“Uiteraard volstaat het niet om enkel de infrastructuur aan te passen. De komende weken, maanden werken we met de leerlingen en het team ook een aangepast speelplaatsbeleid uit. Dat moet erop gericht zijn om kinderen een spelaanbod te doen zodat ze de nieuwe infrastructuur optimaal gaan benutten. We merkten de voorbije jaren dat er heel wat conflicten in de klas terug te brengen waren naar iets dat op de speelplaats gebeurd was”, zegt zorgcoördinator Pieter Indesteege.  Een onderzoeksproject van studenten van de UCLL bracht aan het licht dat verveling hierbij dikwijls aan de basis lag. “Dat gaan we met deze nieuwe speelplaats en het nieuwe speelplaatsbeleid aanpakken.”

Kunstenaar Nean vat het samen in een muurschildering

Bij de komst van de nieuwe speelplaats hoort ook een kunstproject. Samen met de buren van de Patroonschapstraat en curator Bjorn Van Poucke van The Crystal Ship, werd gezocht naar een kunstenaar die het verhaal van de school in één beeld kon vatten. Uiteindelijk werd gekozen voor het project van kunstenaar Nean. Juf Astrid is in de wolken. “De muurschildering is een echt kunstwerk. De kinderen herkennen zichzelf, volwassenen voelen de emotie achter het werk. Knap als je dat met één beeld kunt bereiken.”

Deuren open
Op vrijdag 27 september zet de school haar deuren open en kan iedereen de nieuwe speelplaats en de muurschildering tussen 18.00 uur en 21.00 uur bewonderen.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans